Mercedes VISION EQXX. Mașina electrică cu o autonomie de 1.000 de kilometri

Data: 5/01/2022 | Autor: .

Mercedes Benz a prezentat prototipul electric VISION EQXX, o mașină electrică care va avea o autonomie de o mie de kilometri cu o singură încărcare a bateriei. O versiune oficială va fi prezentată în primăvară, iar producătorul auto spune că tehnologia utilizată în crearea prototipului va fi folosită la scară largă din 2024.

Vision EQXX de la Mercedes este viziunea pentru viitorul mașinilor electrice, conform companiei germane. Aceasta beneficiază de o baterie de 100 kWh, ceva ce am mai văzut și pe alte mașini electrice în trecut, însă de dimensiune fizică la jumătate și cu 30% mai ușoară. Având un design mai compact și mai ușor, consumul de energie este astfel scăzut.

Producătorul german de automobile premium spune că tehnologia Vision EQXX va fi folosită începând cu 2024.

Distanţa, care a depăşit cu mult media industriei de aproximativ 300 de kilometri, a fost calculată folosind simulări digitale interne ale condiţiilor de trafic din viaţa reală. Cu toate acestea, o versiune oficială a lui Vision EQXX, care va fi prezentat în primăvară, va fi capabil să parcurgă aproape o distanţă dublă faţă de un Tesla Model S complet încărcat, a spus producătorul german, scrie Financial Times.

Mașina cântărește doar 1.750 kg, o performanță impresionantă pentru o mașină electrică cu baterii așa mari, iar consumul redus de energie este asigurat atât de greutatea scăzută și tehnologia mașinii care va trimite 95% din energie direct către roți, cât și de forma aerodinamică. Mercedes spune că Vision EQXX atinge un consum de 10 km per kWh, în comparație cu alte mașini din prezent, care consumă dublu.

La interior, mașina este echipată cu un ecran continuu de 47,5”, care ocupă toată partea frontală a bordului, iar mașina folosește multe materiale reciclate și sustenabile în construcția sa. Acestea se extind și la exterior, unde roțile sunt realizate din magneziu, iar discurile de frână dintr-un aliaj de aluminiu.

Vision EQXX, disponibil din 2024

Vehiculul va fi disponibil din 2024 sau 2025, dar probabil că nu va avea întreaga distanţă a prototipului. În schimb va folosi densitatea bateriei din EQXX pentru a face o maşină mai eficientă şi mai uşoară. „Toate elementele pe care le vedem în această maşină vor intra în producţia de serie” a anunţat Markus Scäfer, directorul tehnologic al Mercedes.

Cu siguranță însă, nu ne putem aștepta ca Vision EQXX de la Mercedes să ajungă în această formă pe piață, însă putem vedea o mică privire către viitorul mașinilor electrice ale producătorului german, care cu siguranță va atrage reacții de la concurenții din piață.

„Probabil că nu avem nevoie de această gamă într-o maşină compactă, dar acum putem reduce dimensiunea bateriei, putem avea chiar şi o baterie mult mai mică decât vedem aici în EQXX. Asta înseamnă costuri mai mici ale automobilului” a adăugat Markus Scäfer.

Anul trecut, Mercedes a lansat o versiune electrică, EQS, care este capabilă să parcurgă mai mult de 650 de kilometri cu o singură încărcare. Pachetul de baterii din Vision EQXX are cu 50% mai puţin volum şi este cu 30% mai uşor.

Mercedes s-a angajat să devină o marcă exclusiv electrică până în anul 2030. Compania a fost criticată pentru deţinerea unei echipe de Formula 1, ale cărei maşini funcţionează cu combustibili fosili. Cu toate acestea modelul electric a fost dezvoltat cu ajutorul echipelor campioane de Formula 1 şi Formula E ale Mercedes-Benz.