Merită să cumperi Oppo Reno5 Lite, la 1700 lei? 10 elemente esențiale

Data: 13/04/2021 | Autor: .

oppo reno5 lite

Tu ce îți dorești de la un telefon? Să ai semnal bun peste tot, să aibă un ecran luminos, pe care să vezi filme și seriale în condiții bune, să poți face fotografii și filme la un nivel optim, să aibă o baterie care să țină cât mai mult. Mai sunt și alte criterii? Cu siguranță. La unele dintre ele, Oppo Reno5 Lite, succesorul lui Oppo Reno4 Lite, reprezintă o soluție optimă. La altele nu. Și sunt câteva destul de importante.

Am testat Oppo Reno5 Lite timp de o săptămână. Cu bune, cu rele, acest telefon este, fără îndoială, o soluție pentru cei aflați în căutarea unui telefon optim, la un preț decent. Costă numai 1700 lei (il gasesti pe acest LINK). Merită însă achiziția?

Primul și, probabil, principalul atuu al acestui telefon îl reprezintă modul in care arată. Oppo Reno5 Lite chiar arată bine, indiferent din ce unghi îl privești.

Display-ul AMOLED de 6.43 inchi, foarte luminos (2400 x 1080 pixeli/ 409 ppi), este prins într-un șasiu bine definit (160.1 x 73.2 x 7.8 mm), cu o cameră de selfie discretă, care nu deranjează.

Spatele telefonului arată, de asemenea, foarte bine, cu modulul de camere elegant și acoperit cu materiale de calitate.

Oppo Reno5 Lite este un telefon sexy, fără îndoială. Arată chiar mai bine decât device-urile cu care concurează, în principal cu cele de la Samsung. Este destul de ușor, având numai 172 de grame, dar asta nu înseamnă că îl scapi ușor din mână.

pic

Oppo Reno5 Lite

Îl poți folosi fără probleme cu o singură mână, fără să îți fie teamă că îl vei scăpa. Oppo s-a gândit și la protecție și a inclus în pachet o husă transparentă din silicon care nouă nu ne-a plăcut. Dar de dragul siguranței, înțelegem și acest aspect.

Oppo Reno5 Lite se descurcă ireproșabil în aplicații

Un alt atuu al acestui telefon îl reprezintă hardware-ul optim pentru acest nivel de preț.

În 2021, Oppo Reno5 Lite este un telefon pe care te poți baza, pentru că procesorul MediaTek Helio P95, tactat la 2,2 Ghz, lucrează destul de bine împreună cu cei 8 GB de RAM.

Când am auzit de Mediatek, ne așteptam la o performanță mediocră, dar nu a fost așa. Oppo Reno5 Lite rulează optim Android-ul 11 modificat cu suita de aplicații Oppo.

În tot timpul cât l-am testat, telefonul nu s-a blocat, niciuna dintre aplicații nu a înghețat. Experiența, în general, a fost una ireproșabilă. Un mare atuu îl reprezintă memoria de 8 GB care ajută foarte mult procesorul.

În această configurație, telefonul chinezesc reprezintă o bună alternativă la telefoanele din gama Samsung Galaxy A, cu care concurează, mai ales în România.

Un alt atuu al acestui telefon îl reprezintă faptul că rulează aplicațiile de la Google. Asta spre deosebire de telefoanele din noua gamă Huawei, cu care concurează și pentru care să utilizezi Youtube, Gmail sau Google Maps este o adevărată misiune plină de obstacole. Pe Oppo Reno5 Lite ai în standard inclusiv Netflix-ul.

Cum se văd filmele pe noul telefon

La fel ca la modelul anterior, Oppo folosește un ecran AMOLED foarte luminos, care reușește să redea clipurile de pe Youtube și filmele pe Netflix la un nivel optim, indiferent din ce unghi privești ecranul. Culorile sunt naturale, frame-urile nu îngheață, practic să te uiți la filme și la review-urile de pe Youtube este o experiență plăcută.

Mai puțin cea cu sunetul. Vine doar din difuzorul de jos. Ne-am obișnuit cu sound-ul stereo de pe telefoanele de la Samsung, cu existența a două difuzoare.

Oricât ne-am străduit să omitem acest aspect, n-am reușit. Pentru un telefon de 1700 lei, din 2021, să asculți muzica doar dintr-un singur difuzor, cu un sunet mediocru, destul de metalic, a fost o mare dezamăgire.

Nici căștile din pachet nu s-au dovedit a fi o soluție pe măsura așteptărilor. Sunetul are un fâșâit destul de pronunțat, iar bașii și înaltele se amestecă destul de ciudat.

Fotografii reușite, indiferent de luminozitate

La capitolul atuuri, fără îndoială trebuie trecute și camerele acestui telefon. Camerele quad de 48 MP Wide, 8 MP Ultrawide, 2 MP de adâncime și 2 MP de Macro, se decurcă optim în aproape toate scenariile.

Fotografiile ies bine atât ziua, pe soare puternic, cât și noaptea, grație software-ului care le ajută să proceseze imaginile la un nivel optim.

Cu asistentul de inteligență artificială (AI) setat pe automat, telefonul reușește să ofere imagini cu un sharp bun, fără aberații cromatice și cu un background plăcut. Ne-a plăcut faptul că telefonul înțelege foarte bine situațiile de fotografiere și îți oferă cea mai bună soluție, atât prim-planul cât și planul secund fiind bine definite.

Pentru fotografii de Facebook și Instagram, calitatea este una foarte bună. Un ochi de expert va sesiza, totuși, că pe automat culorile sunt puțin prea pronunțate, că roșul este prea puternic, că portretele sunt puțin retușate ca să ofere cea mai bună versiune de fotografie. Și, până la urmă, nu este deloc un lucru rău.

Cei mai mulți utilizatori folosesc filtre de Instagram și alte aplicații pentru a-și optimiza fotografiile. Faptul că Oppo o face din standard nu poate să reprezinte, până la urmă, decât un lucru bun.

Un mare atuu îl reprezintă fotografiile făcute cu zoom maxim, la distanță. Ies surprinzător de bine, peste tot ce oferă alte telefoane din gamă în prezent.

Și la capitolul filmare, telefonul se descurcă foarte bine. Imaginile sunt captate fără sacadări, în Full HD și 4K.

Telefonul este capabil să înregistreze video la 4K@30fps, 1080p@30 fps, cu stabilizare optică și zoom digital 10X.

Au fost momente însă, în care, în timp ce filmam, pe ecran am sesizat freeze-uri de imagine dar care nu s-au văzut în redarea ulterioară.
Ne-a plăcut și camera de selfie, de 32 MP, care scoate imagini bune, cu unghi larg.

Pe ansamblu, camerele se comportă optim pentru un telefon din gama medie.

 

Oppo Reno5 Lite, autonomie destul de bună

Un alt atuu al acestui telefon îl reprezintă autonomia oferită de acumulatorul de 4310 mAh, care se încarcă prin USB Type C cu încărcătorul din cutie dar și cu alte chargere pe Type C, inclusiv de la Samsung.

 

În testele noastre, a rezistat 11 ore fără să fie pus în priză. Și s-a încărcat destul de rapid, (70% in 30 min), grație încărcătorului de 30 W.
Ne-au plăcut și funcțiile de optimizare a consumului de energie, care permit telefonului să reziste mai mult. Nu le-am folosit, însă ne-a plăcut faptul că, în setări, afli exact cât va rezista telefonul, dacă le activezi.

Dacă te uiți la două-trei episoade pe Netflix, stai pe Facebook, Tik Tok sau Instagram câteva ore, nu te aștepta ca telefonul să țină mai mult de o zi. Pe seară va trebui să îl pui în priză. Pentru un utilizator normal, care folosește telefonul mai mult pentru apeluri și Whatsapp, s-ar putea să îl țină și 24 de ore, dacă trece telefonul în modul care consumă mai puțină energie.

În ceea ce privește autonomia standard, aberația a fost de sub jumătate de oră, ceea ce este remarcabil. Telefonul ne-a afișat că mai avem baterie pentru 4 ore și jumătate și, după 4 ore și 10 minute s-a închis. La alte telefoane, aberațiile sunt și mai mari.

Merită achiziția?

Depinde ce îți dorești de la un smartphone în 2021. Dacă vrei un telefon cu un preț bun și care să arate bine, Oppo Reno5 Lite poate fi o soluție optimă.

Are un ecran luminos, o autonomie de o zi și încărcare rapidă, camere surprinzător de bune și costă numai 1700 de lei.

Nu este un telefon 5G, nu are un sunet foarte bun, având un singur difuzor și nici nu îți scoate fotografii de flagship. În schimb se mișcă repede în aplicații, ai suita Google și poți vedea filme în condiții optime, cu niște căști pe bluetooth. Cele din cutie mai bine nu le puneau.

Așa că depinde ce îți dorești. Judecând din prisma raportului preț-calitate, noi îl vedem ca fiind un telefon optim pentru cei care nu au pretenții de flagship. E un telefon bine desenat, corect din punct de vedere hardware și cu un preț bun. Îl poți cumpăra de pe acest LINK.