,,Moartea pe Nil” face record de încasări! Un film care merită văzut

Data: 15/02/2022 | Autor: .

,,Moartea pe Nil” face record de încasări! Un film care merită văzut

Noua adaptare a romanului ,,Moartea pe Nil” scris de Agatha Christie, lansată în weekend în cinematografe, a ajuns în fruntea box-office-ului nord-american. Filmul, care relatează una dintre cele mai faimoase investigaţii ale detectivului belgian Hercule Poirot, a obţinut încasări de 12,8 milioane de dolari de vineri până duminică, potrivit datelor publicate de Exhibitor Relations.

Scris în 1937 de regina romanului poliţist, romanul a fost adaptat pentru marele ecran în 1978, cu Peter Ustinov şi Jane Birkin. De data aceasta, filmul este regizat de Kenneth Branagh, care reia rolul detectivului viclean la cinci ani după producţia de succes „Murder on the Orient Express”.

În regia lui Kenneth Branagh, filmul este un thriller îndrăzneț, plin de aventură și suspans . Vacanța egipteană a celebrului detectiv belgian Hercule Poirot, la bordul unui vas de croazieră, se transformă într-o căutare terifiantă a unui criminal, care a întrerupt tragic luna de miere idilică a unui cuplu aparent perfect.

Noul film are toate ingredientele unui succes: peisaje epice, priveliști de neuitat, deșertul și  maiestuoasele piramide din Giza, pasiune nestăpânită și gelozie pe măsură, plus un grup cosmopolit de călători îmbrăcați impecabil, care au parte de răsturnări de situație neașteptate. Iar deznodământul e surprinzător și șocant.

„Death on the Nile / Moarte pe Nil” reunește echipa din spatele hitului global „Murder on the Orient Express / Crima din Orient Express” și îl are în rolul principal pe detectivul Hercule Poirot (Kenneth Branagh). Lui i se alătură o distribuție de cinci stele, inclusiv Tom Bateman, Annette Bening, Russell Brand, Ali Fazal, Dawn French, Gal Gadot, Armie Hammer, Rose Leslie, Emma Mackey, Sophie Okonedo, Jennifer Saunders și Letitia Wright.

Cu un scenariu semnat de Michael Green, adaptat după romanul Agathei Christie, „ Death on the Nile / Moarte pe Nil” este produs de Ridley Scott, Mark Gordon, Simon Kinberg, Kenneth Branagh, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh, cu Matthew Jenkins, James Prichard și Mathew Prichard producători executivi.

O poveste plină de rafinament, pasiune și pericol

În urma colaborării lor de succes în proiectul „Murder on the Orient Express  / Crima din Orient Express”, regizorul/producătorul Kenneth Branagh și scenaristul Michael Green au început să discute despre titlurile lor preferate de Agatha Christie și s-au gândit care ar funcționa pe marele ecran. „Ne-am distrat atât de bine vorbind despre asta și întrebându-ne dacă trebuie să facem un altul și care ar fi acesta. Ken și cu mine ne-am anunțat fiecare preferatele, dar ne-am tot întors la același titlu, și anume la «Moarte pe Nil»”.

„Pofta de sex din povestea originală a Agathei Christie este foarte puternică, iar oamenii sunt pur și simplu nesăbuiți. Iar lăcomia lor este periculoasă până la un nivel criminal”, spune Branagh. „Este cea mai neliniștită dintre cărțile Agathei Christie. Ea cuprinde mult rafinament, sex, glamour și romantism, dar totul este extrem de fragil, periculos și perturbator.”

Realizatorii de film au fost norocoși să aibă implicate în proiect două rude ale celebrei autoare, Mathew Prichard și James Prichard, care au fost o resursă neprețuită în înțelegerea atitudinii personale a autoarei față de această carte. Mathew Prichard a fost deosebit de încântat de colaborare. „Ceea ce ne place la «Orient Express», iar acum la «Moarte pe Nil», este că intriga și povestea și, mai ales, atmosfera adevăratei Agatha Christie sunt recreate pe ecran”, spune Prichard. „Pentru public, este extrem de important să simtă nu numai că a văzut un film minunat, modern și extrem de cinematografic, dar și că a experimentat o seară cu Agatha Christie.”

Death on the Nile (2022) - IMDb

Făcând tranziția de la un roman bogat la un scenariu pentru marele ecran, realizatorii de film au redat povestea, extinzând-o. „Cartea este foarte bine scrisă”, spune scenaristul. Din ea, temele romantismului și geloziei au fost  cele pe care scenaristul a vrut să le exploreze cu adevărat. „Am tot revenit la pasiune și dragoste, ne-am scufundat în acele sentimente și ne-am asigurat că toate personajele noastre au într-adevăr ceva de spus despre acele emoții”, spune scenaristul Michael Green.

„Într-un roman de Agatha Christie funcționează să ai oameni interesanți care să nu fie suspecți de nimic”, explică Green. „Ca urmare, au fost făcute câteva modificări minore în scenariu pentru a ajuta la îmbunătățirea câtorva personaje și pentru a le face mai potrivite pentru marele ecran, căci, se știe, toată lumea are nevoie de un motiv potențial pentru a avea un motiv și o oportunitate de a ucide.”

„Locația exotică și decorurile pline de farmec au făcut din «Death on the Nile / Moarte pe Nil» o poveste foarte interesantă pentru Ken”, spune producătoarea Judy Hofflund.

„În acest film avem atracția unei femei bogate din înalta societate pentru un bărbat care anterior a avut o relație cu o femeie la fel de frumoasă, pe care a respins-o, iar apoi se căsătorește cu cealaltă”, explică Branagh. „Există o petrecere de nuntă în care un grup de oameni exotici care pretind că sunt prietenii lor îi înconjoară pe miri. Din cauza energiei karmice generate atunci când o femeie fură bărbatul altei femei, apar probleme. Așadar, un triunghi amoros care merge prost se află în centrul acestei sărbători criminale.”