NASA lansează o nouă versiune a celei mai cunoscute imagini cu Pământul

Data: 15/02/2020 | Autor: .

NASA a lansat o nouă versiune a celei mai cunoscute imagini cu Pământul, fotografiată din spațiu. Lansarea vine la aniversarea a 30 de ani de la momentul în care nava Voyager 1 a surprins celebra imagine cunoscută sub numele de “Pale Blue Dot” (Punctul albastru pal), relatează GadgetReport.ro

“Pale Blue Dot”, imaginea originală lansată pe 14 februarie 1990, prezintă Terra drept un mic punct aflat într-o aură strălucitoare. Potrivit Space, imaginea a fost rezultatul campaniei lansate de Carl Sagan de a convinge NASA sa intoarca Voyager 1 pentru a surprinde planeta.

La 30 de ani de la acel moment, Kevin Gill, un inginer din cadrul NASA, a actualizat imaginea, ajutat fiind de alți doi specialiști, Candy Hansen si William Kosmann.

Imaginea originala a fost rezultatul unei compilatii de fotografii obtinute cu ajutorul a trei filtre de culori diferite. In noua imagine, aceste canale au fost recalibrate pentru a crea o imagine mai complexă.

 “Aceasta versiune moderna foloseste programe moderne si tehnici de procesare a imaginii pentru a reface unghiul bine cunoscut Voyager si, in acelasi timp, pentru a respecta datele originale si intentia celor ce au planuit imaginile,” au declarat oficialii NASA.

Voyager 1 a fotografiat si alte 5 planete si Soarele. Cele 60 de imagini surprinse au fost numite de NASA “portretul de familie al sistemului solar”.