Ne indreptam spre sfarsitul rasei umane? A aparut DeepMind, robotul care ia singur decizii! Ce urmeaza?

Data: 27/02/2015 | Autor: .

deepmind

DeepMind. Tineti minte acest nume. Este denumirea unui computer dezvoltat de Google care este capabil sa ia singur decizii. Inteligenta artificiala a ajuns la un asemenea nivel incat aceasta ii permite sa se joace singur 49 de jocuri video, precum un copil de 5-6 ani.

Fizicianul Stephen Hawking a declarat, în luna decembrie 2014, că dezvoltarea completă a inteligenţei artificiale „ar putea însemna sfârşitul rasei umane„.

Cercetătorii de la Google DeepMind au declarat că este pentru prima dată când un sistem informatic a învăţat singur să stăpânească şi să execute o serie de sarcini complexe, relatează GadgetReport.ro

„Până în prezent, sistemele capabile de autoînvăţare au fost folosite doar pentru probleme relativ simple. Pentru prima dată în lume, am folosit un astfel de sistem într-un mediu perceptiv bogat pentru a executa sarcini care sunt greu de realizat de oameni”, a declarat Demis Hassabis, vicepreşedinte al departamentului de inginerie din cadrul DeepMind.

Din testele realizate, DeepMind a fost cel puţin la fel de bun ca un jucător uman în cazul a mai mult de jumătate dintre jocurile precum Space Invaders, Video Pinball, Boxing, Breakout, Enduro si Pong, create de Atari, foarte populare în anii 1980.

deepmind-3

Desi pare incredibil, inteligenta artificiala l-a ajunta sa fie chiar mai bun decat un profesionist la jocuri precum Video Pinball, Boxing şi Breakout.

„Avem un sistem informatic care poate învăţa ce să facă bazându-se doar pe ceea ce percepe, adică pixelii. Acelaşi sistem poate juca 49 de jocuri diferite fără nicio programare preliminară. Practic, i se oferă un nou joc, un nou ecran şi îşi dă seama singur, după câteva ore de joc, ce să facă„, a declarat Demis Hassabis.

Potrivit cercetatorilor, experimentul reprezinta un pas urias in dezvoltarea inteligentei artificiale. Exista insa temeri ca dezvoltarea acestora ar putea fi periculoasa, tema fiind exploatata cu succes in literatura si cinematografia SF.

Fizicianul Stephen Hawking a declarat, în luna decembrie 2014, că dezvoltarea completă a inteligenţei artificiale „ar putea însemna sfârşitul rasei umane”.

Potrivit acestuia, formele de inteligenta artificiala create pana acum ne-ar putea egala sau chiar depasi in viitor: „Ar putea avansa pe cont propriu si s-ar putea replica intr-un mod accelerat (…) Oamenii, limitati fiind de evolutia lor biologica lenta, nu ar putea concura cu aceste masini si ar fi coplesiti„, crede el.

Mai mult, Hawkings, citat de Times of London, a spus in 2010 ca, daca „extraterestrii ne vor vizita, efectul va fi mai rau decat atunci cand Cristofor Columb a ajuns in America, lucru care nu s-a dovedit a fi bun pentru americanii nativi.”