Noul iPad, cu bune si rele. Ecran spectaculos, procesor depasit moral

Data: 7/03/2012 | Autor: .

Apple a lansat cea de-a treia generatie iPad, pe care, probabil din lipsa de inspiratie, l-a numit “new iPad”. O chestie bizara, in conditiile in care va continua si comercializarea iPad 2.

Lansarea oficiala a confirmat, aproape in intregime, estimarile facute de GadgetReport.ro.

Din punct de vedere vizual, tableta arata identic cu iPad 2. Niciun artificiu de design, nicio culoare noua. Cel putin asta am dedus din prezentarea grafica. In mod paradoxal, Apple nu a prezentat niciun spot video cu noua tableta.

Marea imbunatatire o constituie insa ecranul.  Un Retina cu cea mai mare rezolutie din piata, de 2048 x 1536 pixels, adica 264 pixels per inch. Spre comparatie, iPad 2 are 1024X768, Kindle Fire si BlackBerry PlayBook au 1024X600, iar Galaxy Tab 10.1 1280X800. Sa nu uitam insa ca Samsung a anuntat ca va lansa o tableta cu un display de 11,6 inch si o rezolutie de 2560×1600. Si asta in trimestrul II.

Apple crede, insa, cu tarie, ca noul sau ecran, cu 3,1 milioane de pixeli, va face toti banii. Display-ul este atat de bun incat, din ce spun cei de la Apple, are o rezolutie peste capacitatile Xbox 360 si PS3 si are de doua ori mai multa memorie decat acestea (1GB)

In rest, celelalte estimari legate de dimensiuni, conectivitate si autonomie s-au confirmat. Tableta va avea 4G LTE, HSPA+, iar acumulatorul va tine 10 ore  in wi-fi si 9 ore in 4G. Pentru LTE si HSPA+ nu au fost prezentate date.

Un procesor depasit moral?

Marele semn de intrebare il constituie insa procesorul. Apple a dotat noua tableta cu un procesor  dual core A5X si grafica quad-core.  Si asta cand toata lumea se astepta ca Apple sa vina cu un procesor quad-core, in noul trend confirmat la Mobile World Congress de la Barcelona.

A5x pare, in fapt, acelasi procesor dual-core Cortex A9 CPU ca si cel de pe iPad 2, insa vine cu o grafica mai buna, probabil un PowerVR SGX543 MP4 in locul dual-core-ului PowerVR SGX543MP2. Cei de la Apple au incercat, la conferinta de lansare, sa ne ia ochii cu un demo al jocului  Infinite Blade Dungeon.

Apple afirma ca noul procesor este de doua ori mai puternic decat A5-ul de pe iPad 2 si de patru ori peste chipset-ul NVIDIA’s Tegra 3.

Greu de crezut, in conditiile in care  Tegra3 – CPU-ul este Quad iar GPU-ul este 12-core. Ramane ca testele sa isi spuna cuvantul.

Semne de intrebare ridica si camera foto/video. In conditiile in care toata lumea se astepta sa vada un 8 MP, Apple a dotat noul iPad cu un 5MP, in aceiasi configuratie ca si pe iPhone 4s. Camera inregistreaza video la 1080p, ceea ce era de asteptat.

Foarte interesant modul in care Apple a tinut sa prezinte noul buton de microfon. Acesta iti permite sa dictezi emailuri, insa nu s-a spus niciun cuvant legat de SIRI. Ramane de vazut daca tableta va include programul sau daca tehnologia este doar una derivata din acesta.

Tableta va fi lansata pe 16 martie in SUA, Canada,  Marea Britanie, Franta, Germania, Elvetia si Japonia. Ulterior va ajunge si pe celelalte piete. In Romania o vom avea pe 23 martie.

Preturile vor fi de 499, 599  si 699 dolari pentru variantele de 16, 32 si 64GB. Cine vrea versiunea 4G LTE, va plati 629, 729 respectiv 829 dolari.

GadgetReport.ro a prezentat in direct conferinta de presa de la Apple. Urmariti aici toate declaratiile si alte amanunte despre tableta si noile produse lansate de Apple.