Patriarhia avertizeaza: Nu va spovediti si nu dati acatiste pe internet

Data: 1/08/2012 | Autor: .

Dupa ce la finele anului trecut ne-a invatat cum sa navigam pe internet cu intelepciune, Patriarhia Romana revine cu un indemn prin care ii avertizeaza pe internautii crestini asupra pericolelor spovedaniilor si acatistelor online.

Patriarhia constata o crestere a numarului de persoane induse in eroare si prejudiciate material in urma apelarii la servicii religioase oferite prin internet si mica publicitate si ii avertizeaza pe acestia ca aceste servicii se oficiaza numai in biserici si numai de catre preoti.

Totusi, Patriarhia nu este straina de binefacerile internetului. Aceasta detie numeroase site-uri, pe care se mentioneaza, insa, explicit, faptul ca sunt „administrate de catre Patriarhia Romana, eparhiile, parohiile si manastirile ortodoxe romane din tara si strainatate”.

Reproducem mai jos integral comunicatul de presa al Patriarhiei:

„Intrucat se constata o crestere a numarului de persoane induse in eroare si prejudiciate material in urma apelarii la servicii religioase oferite prin internet si mica publicitate de catre pretinsi slujitori ai Bisericii, Patriarhia Romana precizeaza ca serviciile religioase (Sfintele Taine si ierurgiile) se oficiaza numai in biserici si la casele credinciosilor de catre preotii comunitatilor parohiale si monahale recunoscute oficial.

In acelasi timp, Patriarhia Romana indeamna preotii slujitori de la parohii si manastiri sa previna comunitatile de credinciosi asupra riscurilor la care se expun cei care din nestiinta apeleaza la pretinse servicii religioase promovate online sau prin mica publicitate (Taina Spovedaniei, acatiste etc.) de catre persoane care administreaza pagini de internet ce ofera servicii religioase fara sa isi arate adevarata identitate, urmarind doar castigul material.

In acest sens, precizam ca pe toate site-urile bisericesti autentice se mentioneaza in mod transparent si fara echivoc faptul ca sunt administrate de catre Patriarhia Romana, eparhiile, parohiile si manastirile ortodoxe romane din tara si strainatate.

In concluzie, Patriarhia Romana dezaproba orice forma de impostura si inselaciune prin internet si mica publicitate, recomandand celor inselati sa se adreseze organismelor abilitate ale Statului care au competenta de a cerceta si de a pedepsi conform legislatiei in vigoare astfel de fapte reprobabile, care se incadreaza in continutul infractiunii de inselaciune. Articolul 215, alin. 1 din Codul penal sanctioneaza inducerea in eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoase a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust, daca astfel s-a pricinuit o paguba materiala.”

via: Hotnews.ro