Phishing-ul financiar, tot mai agresiv. Cum îți protejezi datele personale în internet banking

Data: 8/05/2018 | Autor: .

Phishing-ul financiar, tot mai agresiv. Cum îți protejezi datele personale în internet banking

Dacă primiți un email de la bancă cu un link către un site unde să vă completați datele personale, mai mult ca sigur că este un atac cibernetic. Băncile nu trimit astfel de mesaje, spun experții de la Kaspersky Lab, într-o analiză privind phishing-ul financiar, citată de GadgetReport.ro

Atacurile de phishing financiar sunt mesaje frauduloase care includ link-uri extrem de convingătoare, dar false, către site-uri care par să fie legitime. Scopul atacurilor este să obţină datele personale ale utilizatorilor, pentru conturile bancare şi de credit ale acestora, precum şi pentru conturile de online banking sau transfer de bani. 53% dintre atacurile de phishing iau această formă, ceea ce înseamnă că peste 1 din 2 atacuri au ca scop sustragerea banilor unei victime, se spune în analiza Kaspersky Lab.

Potrivit experților, tehnologiile anti-phishing au detectat anul trecut peste 246 de milioane de încercări ale utilizatorilor de a accesa diverse tipuri de pagini de phishing. Numărul de atacuri de phishing care au vizat sistemele de plată şi magazinele online a reprezentat aproximativ 16%, respectiv 11% din total în 2017, reprezentând o creştere uşoară faţă de 2016.

Potrivit statisticii, dintre toate încercările de accesare a paginilor de phishng, peste 53% au fost încercări de a accesa un site de tip financiar – cu 6% mai mult faţă de datele din 2016. Pentru prima oară de când s-a început înregistrarea atacurilor de phishing, phishing-ul financiar reprezintă peste 50% din total, conform analizei realizate de Kaspersky Lab asupra ameninţărilor financiare.

Cota tuturor tipurilor de atacuri de phishing financiar – atacuri asupra băncilor, sistemelor de plată şi magazinelor online – a crescut cu 1,2, 4,3 şi respectiv 0,8 puncte procentuale. Cele trei categorii au reprezentat, pentru prima oară, cel mai des detectate tipuri de atacuri de phishing.

„Infractorii cibernetici îşi direcţionează forţele înspre atacurile de phishing financiar, ceea ce înseamnă că utilizatorii trebuie să fie extra-vigilenţi. Pentru a pune mâna pe banii noştri, fraudatorii caută mereu noi metode şi tehnici, cu scopul de a ne prinde pe picior greşit. Trebuie să fim la fel de perseverenţi ca ei şi să nu le permitem infractorilor să aibă succes, iar cel mai bun mod de a face asta este de a ne îmbogăţi cunoştinţele privind securitatea cibernetică”, a declarat Nadezhda Demidova, analist principal privind conţinutul web la Kaspersky Lab.

CUM EVITI SĂ AJUNGI VICTIMA HACKERILOR

Experții vin cu câteva sfaturi importante pentru cei care folosesc serviciile de internet banking.

„Verificaţi întotdeauna legitimitatea site-urilor atunci când faceţi o plată online. Acest lucru include verificarea conexiunilor, pentru a vedea dacă sunt de tip https şi a numelui domeniului, care trebuie să aparţină organizaţiei către care se face plata. Alegeţi o soluţie eficientă de securitate care foloseşte tehnologii anti-phishing bazate pe comportamentul utilizatorilor. Astfel, veţi putea identifica chiar şi cele mai noi înşelătorii de tip phishing, care nu au fost încă adăugate în bazele de date anti-phishing”, afirmă experții de la Kaspersky Lab.