Primele zboruri turistice in spatiu, in 2013?

Data: 21/03/2012 | Autor: .

Primele zboruri turistice în spaţiu ar urma să aibă loc în 2013 sau 2014, relateaza Reuters, care citeaza o declaratie facuta de un oficial al Administraţiei Federale pentru Aviaţie din SUA, prezent la audieri într-o comisie din Congres.

Potrivit oficialului, in prezent sunt în pregătire zboruri comerciale la o altitudine de aproximativ 100 de kilometri, care vor expune pasagerii la câteva minute de imponderabilitate şi la panorama Pământului văzut din spaţiu, pe fundalul întunecat al cosmosului.

Pe lângă activităţi turistice, sunt pregătite zboruri suborbitale pentru organizaţii de cercetare, instituţii academice şi companii care vor să facă experimente sau să transporte mărfuri şi echipamente în spaţiu.

GadgetReport.ro a relatat, recent, ca a inceput deja constructia primului aeroport spatial, lucrarile urmand sa fie finalizate pana anul viitor.

Constructia de la Mojave Air este realizata de Stratolaunch Systems, firma omului de afaceri Paul G. Allen. Space Port-ul va gazduit SpaceX, primul avion privat care va opera curse turistice in spatiu.

Avionul va folosi 6 motoare de Boeing 747 si va avea o autonomie de 1300 mile. Vehiculul conceput de Paul Allen va putea sa transporte peste 500 de tone si va avea o anvergura totala de 117 metri. Primele zboruri ar urma sa fie realizate peste 5 ani. Mai multe detalii aici

O piata de 1 miliard de dolari

Oficiall Administraţiei Federale pentru Aviaţie din SUA a declarat ca dezvoltarea aparatelor de zbor va aduce o explozie a afacerilor în zona lansărilor pe orbită.

„Pe baza studiilor de piaţă, anticipăm că această activitate va dezvolta o industrie de un miliard de dolari în următorii 10 ani. Este o industrie nouă, în creştere. Dacă analizăm ultimii 25 de ani, aproape toate lansările au servit câteva scopuri clare, precum plasarea unui satelit pe orbită, iar acest segment al industriei continuă să se dezvolte şi astăzi. Însă există câteva noi segmente pe care abia acum începem să le descoperim”, a declarat oficialul.

Compania Virgin Galactic, parte a grupului controlat de miliardarul Richard Branson, a încasat deja avansuri de aproximativ 60 milioane de dolari pentru călătorii în spaţiu care costă 200.000 de dolari de persoană.