O racheta spatiala ameninta Pamantul

Data: 14/11/2011 | Autor: .

Sonda spatiala ruseasca Phobos-Grunt s-ar putea prabusi oricand pe Terra dupa ce inginerii de la Moscota au pierdut controlul acesteia. In cazul in care ar cadea intr-o zona populata, consecintele ar fi dezastruoase deoarece rezervoarele de combustibil toxic sunt inca pline.

Specialistii rusi au declarat ca racheta graviteaza in prezent in curul Pamantului si ca ar putea reintra in atmosfera in urmatoarele saptamani.

Racheta Phobos-Grunt a fost lansata saptamana trecuta de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan in cadrul unei misiuni ce viza colectarea de probe de pe suprafata lui Phobos, una dintre lunile lui Marte.

La putin timp de la lansare, sonda spatiala nu a mai putut fi controlata dupa ce motoarele acesteia s-au defectat.

„Toate incercarile de a obtine date telemetrice despre Phobos-Grunt si de a activa sistemul ei de comanda au esuat. Putem considera sonda ca fiind pierduta”, a declarat o sursa oficiala de la Moscova, pentru agentia Interfax.

Specialistii rusi spera sa poata sa o repare, insa sansele sunt foarte reduse.

Phobos-Grunt, alcatuita din doua module – din care unul era capabil sa revina pe Terra -, avea ca obiectiv colectarea unor esantioane de roca si praf de pe Phobos.

Scopul era sa determine daca Phobos este un asteroid ramas captiv pe orbita lui Marte sau daca acest mic corp ceresc – cu un diametru de 18 kilometri – este un fragment desprins din planeta rosie.

Racheta era programata sa ajunga pe Phobos in februarie 2013 si sa se intoarca cu probele de sol in luna august 2014. Misiunea a costat 170 milioane de dolari.

Sonda Phobos-Grunt a fost prima tentativa a Rusiei de a realiza o misiune de explorare interplanetara, dupa esecul suferit in noiembrie 1996 de sonda Mars 96, care s-a prabusit in Oceanul Pacific. Ultimul succes al Rusiei in domeniul misiunilor interplanetare dateaza din epoca URSS, cand sondele Vega au explorat, in 1986, planeta Venus si cometa Halley.