Review Contec TP500. Cum alegi un termometru cu infraroșu?

Review  Contec TP500. Cum alegi un termometru cu infraroșu?

Dacă vrei un termometru infrarosu, non-contact, pe piața românească ai la dispoziție zeci dacă nu sute de produse, de la 50 lei la peste 1000 de lei. Cum alegi unul cu un raport preț-calitate optim, unul care să îți măsoare temperatura așa cum trebuie și pentru care să nu dai foarte mulți bani?

Febra este întotdeauna un semnal de alarmă, fiindcă trădează faptul că este ceva în neregulă în sănătatea. Medicii spun că febra este modul prin care corpul nostru luptă împotriva infecțiilor. Așadar, nu este vorba despre o boală în sine, ci de un simptom.

Unul îngrijorător mai ales în perioada asta de pandemie, când febra reprezintă un simptom al COVID-ului.

 

Presarea podului palmei pe frunte pentru a lua temperatura este o metodă veche, nerecomandată de specialiști, mai ales în primii ani de viață ai unui copil.

De regulă, febra este însoțită de simptome precum: stare de somnolență, lipsa poftei de mâncare, frisoane, dureri de cap, dureri musculare și transpirație intensă. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să măsori temperatura cu un termometru pentru a stabili dacă este vorba despre febră ori nu.

În prezent, găsești în comerț o gamă variată de termometre, așa că singura dilemă va fi să găsești un model potrivit pentru tine și familia ta.

Desi exista multe caracteristici pe care le poti compara pentru alegerea termometrului cu infrarosu, doua dintre acestea sunt cele mai importante: precizia si consecventa.

La termometrele clasice, trebuie să stai câteva minute pentru a măsura temperatura. La cele cu infraroșu, cele mai multe iau temperatura fără atingere, într-o secundă.

Cum funcționează un termometru cu infraroșu?

În esență, termometrele cu infraroșu funcționează pe un principiu simplu. Cu cât este mai fierbinte un obiect, cu atât va emite mai multă energie infraroșie.

Termometrul cu infraroșu detectează această energie sau radiație infraroșie pe care o convertește în electricitate. Se calculează nivelul de electricitate produs astfel, și se deduce automat cât de fierbinte este acel obiect. La fel și în cazul oamenilor.

Pentru a măsura nivelul de radiații infraroșii emise de un obiect sau persoană, aceste termometre folosesc niște lentile speciale pentru a focusa radiațiile.

Pe piață există zeci dacă nu sute de variante de termometre, cele mai multe fără lentile. Sunt, în general, cele ieftine și care, bineînțeles, nu măsoară corect temperatura de cele mai multe ori.

Categoria terometrelor cu lentile este, de asemenea, foarte vastă. Cele mai performante includ lentile Fresnel sau Mica, un termometru cu astfel de lentile fiind capabil să citească valori cuprinse între -50 și 55 de grade Celsius. Vorbim de termometre profesionale, folosite în spitale și în zone specializate.

Pentru utilizarea casnică, nu ai nevoie de termometre atât de performante. Îți trebuie unul care să măsoare temperatura rapid, ideal într-o secundă și care să aibă un ecran ușor de citit.

DE CE AM ALES CONTEC TP500

Dintre toate produsele de pe piață, după ce am văzut zeci de clipuri și review-uri din toată lumea, noi am ales Contec TP500, un termometru cu un raport preț-calitate optim.  Am ajuns la el după ce am testat și un termometru ieftin, de 80 de lei, pe care l-am returnat pentru că oferea valori total diferite la fiecare măsurare.

Contec TP500 este un termometru infraroșu care măsoara in timp real (in mai putin de 1 s) temperatura corpului de la distanta de 1-3 cm.

Ne-a plăcut pentru că are o formă simplă și ergonomică și pentru că este ușor, având numai 130 de grame.

Functionarea rapidă se datorează senzorului modern de lentile cu sensibilitate ridicată. Este un termometru pe care îl poți folosi atât pentru măsurarea temperaturii la copii și adulți cât și pentru calcularea temperaturii obiectelor.

Important este și faptul că Contec TP500 poate efectua mai multe masuratori in mod continuu, astfel că nu este nevoie sa asteptati intre masuratori.

Termometrul se opreste automat dupa 5 secunde de pauza, pentru a economisi energia. Aparatul functioneaza cu 2 baterii AAA care ajung pentru a efectua in jur de 600 masuratori.

Ecranul termometrului este iluminat cu 3 culori, in functie de rezultatul masuratorii: verde – temperatura normala, galben – temperatura ridicata, rosu – febra mare.

Temperatura minimă măsurată este de 32 grade Celsius, iar cea mai mare este de 43 de grade Celsius.

De când l-am cumpărat, n-am avut nicio problemă cu el, măsurând temperatura atât pe adulți cât și pe un bebeluș. Am testat, de exemplu, dacă temperatura măsurată este similară cu cea măsurată cu un termometru clasic, cu mercur, iar datele s-au dovedit a fi exacte.

Contează foarte mult ca, atunci când măsori temperatura cu Contec TP500, să îl pui cât mai aproape de piele, la 1-3 cm, și să efectuezi trei măsurători din care să o alegi pe cea mai mare.

Un alt aspect important. Termometrul a venit cu un certificat de garanție de 2 ani și un prospect cu informații concrete de utilizare, elemente pe care multe alte gadgeturi de acest tip nu le oferă.

Puteți cumpăra termometrul Contec TP500 de pe acest LINK.