Romanii, campioni europeni la vazut filme pe internet

Data: 13/02/2014 | Autor: .

filme onlineRomania este pe locul 1 in Europa la vizionarea de filme online prin streaming gratuit, la egalitate cu Lituania ( 71% dintre utilizatori ) si pe locul 5 ( cu un procent de 78% dintre utilizatorii de internet), dupa Lituania ( 87%), Polonia ( 85 %), Croatia (82% ) si Spania (79%). la vizionarea de filme downloadate gratuit ( de exemplu de pe torrente ).

Asta arata un studiu al Comisiei Europene, realizat pe 4608 de persoane cu vârsta cuprinsa intre 4 si 50 de ani din 10 țări, si citat de HDSatelit.

Aproape toate ( 97 % ) au recunoscut ca mai vizioneaza câte un film de pe internet, cel puțin ocazional.

68% dintre acestia spun ca descărca filme sau le vizioneaza online, iar aproximativ jumatate din acest ultim grup ( 34% din respondentii totali ) vizioneaza săptămânal.

Autorii raportului nu fac distincție între descărcarea sau streamingul legal și sursele ilegale de filme, evitand cuvântul „piraterie” , în scopul de a maximiza numarul de răspunsuri oferite.

Totusi, probabil un procent semnificativ dintre descărcarile de filme sau vizionarea gratuita online a acestora este ilegală.
Motivele principale ale folosirii internetului ca sursa de filme ar fi costul ridicat al preturilor biletelor la cinema sau pentru inchirierea de pe platforme legale de filme la cerere.

50% dintre respondenți spun ca vizioneaza filme online sau le descarcă, din cauza că biletele la cinema, pretul serviciilor VOD și al DVD-urilor sau al discurilor BluRay este prea mare și nu isi permit să plăteasca toate filmele pe care doresc să le vizioneze.

37% cred că „unele filme sunt interesante, dar nu merita să plătească pentru experiența de vizonare a acestora la cinematograf”.

Un alt motiv pentru alegerea metodei streaming-ului de filme online sau descărcarea gratuita de pe internet la reprezentat simplitatea accesului la acestea.

31% din cei chestionati consideră că „multe filme sunt disponibile gratuit online și nu văd rostul de a le mai plăti”.

Lipsa de disponibilitate este un alt motiv. 30% spun că mai multe filme pe care doresc sa le vizioneze nu sunt disponibile în țara lor, iar 27% motivează că multe filme pe care doresc să le vadă ajung cu prea mare intarziere în țara lor.

28% spun că nu au putut merge la cinema atunci când a rulat filmul și că nu mai au rabdare să aștepte până acesta e disponibil pe DVD sau la televizor. 23% spun că „nu au timp să meargă la cinema”.

În plus, 19% din respondenti au declarat ca „descărcă în principal superproducții americane”, care nu sunt disponibile pentru streaming platit sau descărcări legale.

Studiul are 856 de pagini și poate fi vizualizat detaliat AICI.