SF devine realitate! Record incredibil privind transferul de date

Data: 4/08/2014 | Autor: .

viteza-internetCercetatorii de la Universitatea Tehnica din Danemarca au inregistrat un nou  record mondial privind viteza de transfer de date prin fibre optice. Expertii au reusit să obtina, in laborator, o viteza de 43 de terabiti de date pe secunda.

Viteza obtinuta de cercetatori face ca 1 GB de date (echivalentul unui film la o calitate decenta) sa fie transferat prin fibra optica de la un calculator la altul in numai 0.2 millisecunde.

Potrivit expertilor, viteza obtinuta in laborator nu este limita maxima la care se poate ajunge si, cu ajutorul laserului, se vor testa viteze si mai mari.

 

CUM TESTEZI CE VITEZA AI PE NET

Daca v-ati cumparat un abonament de telefonie mobila cu tot cu internet si vi se pare ca paginile web se incarca foarte greu pe telefon sau tableta, ar fi bine sa va testati viteza si, daca este sub cea prevazuta in contract, sa faceti o reclamatie la operator.

In general, toti operatorii de telefonie mobila se lauda ca ofera viteze de pana la 43,2 MB si chiar mai mult, in cazul abonamentelor 4G.

speedtest Ca aceasta viteza este oferita doar pe hartie, o stim deja. Acel “viteza de pana la…” trecut in contract ii asigura ca, orice s-ar intampla, ei sunt acoperiti.

Exista insa posibilitatea, tot mai intalnita, ca viteza de internet sa fie limitata de operator pentru a face fata numarului  mare de clienti.

Atunci cand vei observa ca iti ia sa incarci o pagina de internet peste 10 secunde, intra pe aplicatiile dedicate si vezi daca e ceva in neregula cu limitarile impuse abonamentului tau.

Poti testa gratuit viteza de internet pentru Orange la adresa www.orange.ro/speedtest.

Daca ai abonament la Vodafone, intra pe aplicatia gratuita disponibila AICI.

Pentru telefoanele de la RCS-RDS, testul oficial de viteza este disponibil AICI.

Cosmote nu are o aplicatie destinata verificarii vitezei de transfer a datelor, asa ca va puteti testa viteza de pewww.speedtest.net, un serviciu gratuit.

Nu trebuie decat sa apesi pe “Begin Test” si acesta va calcula viteza de download si upload.  Pentru o mai buna masuratoare, poti sa intri in setari si sa stabilesti serverul operatorului tau de servicii.

Daca viteza este sub nivelul celei oferite in contract si aveti un telefon sau o tableta ireprosabile din punct de vedere tehnic, va puteti adresa operatorilor cu o sesizare. Daca nu primiti raspuns si nu vedeti o imbunatatire sesibila a serviciului, cea mai buna solutie este sa faceti o plangere la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor.

Va trebui sa atasati la sesizare si copii dupa contractul de servicii, sesizarea catre operator si raspunsul primit de la acesta.

In functie de raspunsul ANPC si daca sesizarea nu a fost rezolvata, puteti solicita rezilierea contractului de servicii fara plata unei taxe suplimentare.