SRI avertizeaza asupra pericolelor de pe Internet. Cum sa navighezi in siguranta

Data: 11/10/2013 | Autor: .

hackers110830150530.jpegServiciul Roman de Informatii a dat publicitatii o lista cu cateva sfaturi esentiale pentru cei care vor sa navigheze pe internet.  Sunt informatii foarte bune pe care vi le recomandam sa le urmati pentru a nu cadea victime hackerilor.

 

Foloseste programe cu licenta si evita-le pe cele tip sharing.

 

Asigura-te ca ai actualizat sistemul de operare.

 

Foloseste pentru navigare un browser ce beneficiaza de actualizari si asigura-te ca acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile.

 

Daca browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigura-te ca acestea sunt de incredere.

 

Foloseste o solutie antivirus actualizata zilnic. Multi producatori de programe anti-virus ofera versiuni gratuite ale acestora. Efectueaza scanari periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fisiere cu potential malitios.

 

Seteaza sistemul de operare astfel incat acesta sa afiseze extensiile fisierelor, pentru a observa adevarata lor extensie. Distribuitorii de aplicatii malitioase modifica adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii sa ruleze fisiere executabile.

 

Acceseaza site-uri de incredere. Exista o serie de plugin-uri ale browserelor care acorda un calificativ de incredere site-urilor vizitate.

 

Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicita actualizarea informatiilor personale. Entitatile legitime nu iti vor cere niciodata sa furnizezi sau sa verifici informatii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

 

Nu deschide atasamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuti.

 

Link-urile nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevarata resursa URL ce se ascunde in spatele unui link, tine pointerul mouse-ului deasupra link-ului si vei observa, de obicei in partea stanga-jos a ferestrei, link-ul real.

 

Nu rula programe a caror origine nu poate fi verificata.

 

Fii intotdeauna sceptic cand primesti o oferta ce suna foarte tentant. Multe tehnici de phishing incearca sa te pacaleasca in a oferi date personale.

 

Prima regula a navigatului pe Internet este sa ramai cat mai anonim posibil.

 

Aceasta inseamna sa nu faci publice informatiile personale (numele complet, adresa, numarul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de carti de credit). Majoritatea oamenilor si companiilor credibile nu iti vor cere sa le comunici astfel de date pe Internet.

 

Gandeste-te cu atentie inainte de a-ti crea o adresa de e-mail sau un nume de utilizator. Expertii web recomanda folosirea unei combinatii de litere si cifre si sa nu incluzi detalii care sa permita identificarea sexului.

 

Atunci cand te alaturi comunitatilor online, precum Facebook, Twitter etc., fii cat se poate de discret. Datele personale si pozele postate in mediul virtual s-ar putea sa fie folosite impotriva ta. Oricine iti poate vizualiza profilul de pe retelele de socializare online, pentru a culege informatii pe care le-ar putea folosi ulterior spre a-ti provoca diverse neplaceri.

 

Asigura-te ca aplicatiile Facebook acceptate sunt de incredere.

 

Evita pe cat posibil cautarile riscante, deoarece rezultatele cautarilor voastre ar putea contine link-uri catre site-uri ce gazduiesc continut malitios. Aceste site-uri pot instala aplicatii malitioase de tip spyware, virusi etc. Daca folosesti aplicatii de partajare a fisierelor, este foarte probabil sa descarci un virus in loc de fisierul audio sau video pe care doresti sa il preiei.

 

Urmareste indiciile unor masuri de securitate. Site-urile securizate folosesc „https://” in cadrul adreselor web, litera „s” semnificand faptul ca datele trimise si primite catre/de la site-ul respectiv sunt protejate prin criptare. Niciodata sa nu furnizezi informatii personale pe un site web ce are adresa web prefixata cu „http://”.

 

Evita utilizarea retelelor wi-fi publice pentru operatiuni bancare, comert on-line sau afaceri personale.

 

Dezactiveaza optiunea Bluetooth atunci cand nu o folosesti .