Tehnologia 5G. Companiile pregătesc investițiile pe banda de 6GHz

Data: 16/12/2020 | Autor: .

Tehnologia 5G face pași semnificativi spre implementare la nivel international. Investitorii din domeniu au început deja demersurile pentru implementarea la scară largă a infrastructurii necesare. Unul dintre factorii decisivi îl reprezintă utilizarea benzii de 6Ghz, una care va permite transferul fără probleme a volumului uriaș de date generat de gadgeturile conectate la 5G.

Reuniți aseară în cadrul unui seminar online, experți din întreaga lume au prezentat provocările din punct de vedere tehnologic și stadiul demersurilor pentru implementarea 5G pe banda de 6 Ghz.

În esența, investitorii au insistat pe ideea ca punerea la dispoziție a spectrului de 6Ghz este esențială pentru asigurarea capacității necesare de transfer de date la nivel internațional, atât în mediul urban cât și în zonele care, în prezent, sunt foarte slab acoperite cu semnal GSM.

Altfel spus, prin utilizarea benzii de 6Ghz, semnalului 5G va ajunge mai rapid și cu la un nivel optim la consumatori, indiferent de locul în care se află aceștia, în marile orașe sau în mediul rural.

Implementarea 5G pe 6Ghz va permite, astfel, utilizarea eficientă a noului standard Wi-Fi 6 (802.11ax) și va crea premizele pentru dezvoltarea Wi-Fi 7, care va folosi 320 canale față de 160 pe Wi-Fi 6.

Practic, tehnologia 5G va coexista cu Wi-Fi 6E, la fel cum 11ac și Wi-Fi coexistă cu LTE LAA în 5 gigahertz.

CE ÎNSEAMNĂ ACESTE DATE?

Probabil ați fost în situația ca, aflându-vă la un concert de exemplu, alături de mulți oameni, să nu puteți accesa internetul mobil, chiar dacă aveți semnal bun. Se întâmplă acest lucru pentru că existența unui număr mare de clienți pe o celulă GSM face ca traficul să fie împărțit între ei.

Cu tehnologia 5G, pe spectrul 6Ghz, această problemă va fi eliminată, iar semnalul va fi puternic și la un standard optim.

Va fi o adevărată revoluție, în condițiile în care mai toate gadgeturile inteligente vor fi conectate la 5G, de la telefon, PC și laptop la aparatele electrocasnice și mașini.

Numai în regiunea Asia-Pacific, operatorii de telefonie mobilă urmează să investească peste 400 de miliarde de dolari în rețelele lor între 2020 și 2025, din care 331 miliarde dolari vor fi cheltuite pe implementări 5G.

REVOLUȚIA 5G

Apariția 4G a stimulat dezvoltarea industriei comunicațiilor. Am ajuns să folosim telefonul pentru voce, mesagerie, convorbiri video, browsing etc. 5G va duce această experiență la nivelul următor, urmând ca toate aplicațiile și serviciile să funcționeze instant. Practic nu vom mai avea nevoie de conectivitate la internet prin fir și Wi-Fi clasic.

Asta pentru că tehnologia 5G va permite operatorilor să furnizeze latență diferențială la cerere și rate de biți variabile pentru a furniza servicii personalizate firmelor, persoanelor, instituțiilor publice etc.

Unul dintre cele mai recente progrese asociate cu tehnologia 5G îl reprezintă standardul de comunicare cu latență redusă (uRLLC), care va asigura o latență țintă de 1 milisecundă. Acesta va îmbunătății performanța realității virtuale (VR), a realității augmentate (AR) și a aplicațiilor video.

Printre altele, în industrie, va asigura traficul optim de date pentru procesele de fabricație, iar în medicină va asigura posibilitatea de a efectua operații la distanță etc.

DE CE TREBUIE IMPLEMENTATĂ RAPID TEHNOLOGIA 5G PE 6 GHZ?

Compania de cercetare IDC estima, recent, că, până în 2023, peste 50% din infrastructura IT clasică la nivel internațional își va atinge limitele. Altfel spus, nu va mai face față din punct de vedere tehnologic.

În aceste condiții, implementarea noii tehnologii 5G este absolut esențială pentru supraviețuirea infrastructurii IT&C, a comunicațiilor la nivel internațional.

Potrivit estimărilor experților, traficul de date mobile va crește de 15-25 ori în următorul deceniu, depășind 1 Zettabyte (ZB) pe lună până în 2030.

Tehnologiile Massive MIMO și spectrul sub 6 GHz  vor putea asigura numai până la 15X, spațiu insuficient pentru a satisface cerințele de capacitate din următorul deceniu.

Drept urmare, toate privirile sunt acum îndreptate spre următoarea frontieră a spectrului 5G – cunoscut și sub numele de spectrul de 6 GHz (5,925-7,125 GHz).

Comisia federală pentru comunicații din SUA (FCC) a anunțat deja planuri care fac ca spectrul de 1200 MHz în banda de 6 GHz să fie disponibil pentru utilizare fără licență.

Experții spun că, pentru a maximiza eficiența și impactul potențial asupra economiei bazate pe wireless, va fi imperativ pentru alte țări / regiuni, inclusiv România, să ia în considerare spectrul de 6 GHz.

Identificarea WRC-23 IMT pentru banda 6425-7025 MHz ar oferi furnizorilor de servicii o bază solidă pentru a realiza implementarea potențialului 5G.

Pe baza acestei tehnologii, rețelele 5G vor putea furniza în mod constant rate de date de 100 Mbit / s tuturor utilizatorilor – oricând și oriunde.

Dincolo de faptul că vom avea acces la un internet ultrarapid, iar companiile își vor putea eficientiza progresele, și autoritățile vor avea de câștigat din utilizarea tehnologiei 5G.

De exemplu, în Liverpool, autoritățile au dezvoltat un program prin care încearcă să îmbunătățească gestionarea orașului cu ajutorul camerelor video 5G amplasate în zonele esențiale, fără a compromite securitatea datelor și confidențialitatea cetățenilor. În esență, vor analiza datele și vor știi, instant, unde și ce trebuie făcut pentru ca activitatea orașului, inclusiv în zona de transport, să fie optimizată.

Într-un alt oraș cunoscut, Rotterdam, autoritățile intenționează să folosească realitatea augmentată în dezvoltarea urbană. Aplicațiile dezvoltate includ, printre altele, posibilitatea de a descoperi, în mediul virtual, planurile de construcție a unor noi imobile și impactul asupra mediului.

CUM STĂM ÎN ROMÂNIA?

În România, tehnologia 5G se află, din păcate, încă blocată în birocrație. Dincolo de serviciile limitate puse la dispoziție de operatori, dezvoltarea infrastructurii la nivel național este suspendată din cauza amânării adoptării legii 5G, cea care va stabili cadrul legal în care se vor desfășura investițiile.

Legea face obiectul multor controverse. Dincolo de semnalele de alarmă trase de operatorii de telefonie și date, de Ministerul Justiției și alte organisme, în rândul celor care ridică semne de întrebare s-a înscris și Consiliul Economic și Social, care reclamă neclaritățile din legea a cărei miză o reprezintă o investiție de câteva miliarde de euro în România.

Într-un punct de vedere transmis Guvernului, Consiliul Economic și Social afirmă că proiectul de lege 5G, în forma actuală, nu pune accent pe eficiența economică, favorabilă cetățeanului român.

Potrivit CES, ,,întregul proiect de lege se concentrează pe identificarea producătorilor de echipamente eligibili, mai degrabă decât pe abordarea și identificarea riscurilor de securitate independente de producătorul de echipamente, abordare susținută la nivelul UE. Instrumentele UE cu privire la securitatea cibemetică a rețelelor 5G pun accentul pe măsurile tehnice ce ar trebui sa fie reglementate și implementate pentru a atinge nivelul de securitate dorit’’.

CES remarcă, totodată, că ,,proiectul de lege nu este însoțit de un studiu complet asupra nivelului de risc privind sănătatea populației și eventuate măsuri care ar trebui impuse în aceste condiții celor care implementează retelele 5G’’, menționând că ,,este preferabil ca locul de instalare a antenelor 5 G să fie decis după obținerea acordului tuturor celor aflați pe o raza de 500m în jurul punctului de amplasare a acestora’’.

Potrivit estimărilor făcute de Camera de Comerț și Industrie România – China, implementarea legii în forma actuală ar putea avea consecințe economice semnificative pentru România.

,, Limitarea operatorilor de a selecta furnizori va amâna lansarea rețelei 5G, beneficiul de dezvoltare al industriei 4.0 va fi pierdut. România va avea dezavantaje ca abilitate de competență scăzută în domeniu la nivelul comunității internaționale. (..)Digitalizarea României va fi amânată. Alocarea spectrului în România a fost amânată cu un an. Conform previziunilor GSMA din 2019, numărul de conexiuni 5G în România va ajunge la 6,5 milioane în 2023, în timp ce ultima predicție din 2020 este de doar 2,6 milioane. Operatorii nu pot lansa utilizarea comercială a 5G, schimbarea rețelei și reconstrucția vor dura trei ani, amânând procesul 5G din România’’, se spune în comunicat.

Conform estimărilor, în condițiile în care legea nu va fi modificată, pierderile operatorilor vor depăși 5,3 miliarde de euro. În 2019, veniturile mobile ale celor patru operatori au fost de 2,58 miliarde de euro.

Dincolo de pierderile operatorilor, s-ar putea ca și noi, consumatorii, să avem de plătit oalele sparte de guvernanți. ,,Dacă operatorul nu dorește să sufere pierderi și le transferă către utilizatori, tariful va crește de până la 300%’’, afirmă Asociația Operatorilor Mobili din România.