Tinerii din Colectiv au murit gazaţi precum la Auschwitz

Data: 3/11/2015 | Autor: .

doliu-colectiv-680x365_c

Tinerii aflaţi în clubul Colectiv au fost practic gazaţi cu acid cianhidric, acesta fiind folosit şi de nazişti în lagărele din cel de-Al Doilea Război Mondial, au declarat biochimiştii, citaţi în presă.

Rezultatele analizei chimice făcută de experţii de la Universitatea Politehnică din Capitală au confirmat prezenţa acidului în gazul ucigaş. Potrivit acestora, în urma arderii buretelui fonoabsorbant, victimele n-au avut, practic, nicio şansă de scăpare.

Experţii au declarat că materialele de tipul celor folosite în clubul Colectiv, în special de genul poliuretanului, creează la ardere un amestec de monoxid de carbon şi acid cianhidric.

”Acesta din urmă este extrem de toxic. Este un ion cian, deci este efectiv gazul zyklon, cel de la Auschwitz”, a declarat Augustin Ofiţeru, inginer biochimist, citat de Digi24.

„Buretele respectiv era în proporţie de 90% poliuretan, aditivi şi coloranţi. În momentul în care arderea se aprinde în spaţii închise, cu concentraţie foarte scăzută de oxigen avem de fapt o ardere incompletă, degajare de fum gros şi cu degajare în principal de monoxid de carbon şi, din păcate, cu degajare de acid cianhidric. Din punct de vedere biologic dacă vorbim, recuperarea în cazul intoxicaţiei cu monoxidul de carbon se mai poate produce, dar în cazul intoxicaţiei cu acid cianhidric, nu. Explicaţia pentru care unele din victimele din clubul Colectiv au decedat chiar după ce au fost scoase este tocmai această intoxicaţie care şi-a spus cuvântul”, a afirmat Mihai Rissdorfer, inginer biochimist, citat de Digi24.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că persoanele care au fost în club Colectiv, vineri seară, au inhalat inclusiv cianuri.

”Produsele includ sute de substanţe toxice, care includ şi alte cianuri, şi alte categorii de substanţe toxice, depinde cât te-ai expus şi cât ai stat înăuntru”, a declarat Raed Arafat.

31 de oameni şi-au pierdut viaţa în tragedia din Colectiv. Alte 80 de persoane se zbat între viaţă şi moarte în spitale, soarta lor fiind una incertă. Medicii spun că rănile sunt extrem de grave şi că supravieţuirea acestora este sub semnul întrebării.