Viitorul aparatelor electrocasnice. Cele mai interesante inventii din 2011

Data: 20/07/2011 | Autor: .

O masina de spalat cat un telefon, un cuptor cu microunde portabil, un prajitor de covrigi, un blender cu care dai de pereti si un aspirator capabil sa urmareasca gesturile proprietarului pentru a face curatenie. Acestea sunt doar cateva dintre gadget-urile finaliste ale competitiei Electrolux Design Lab 2011.

 

La a 9-a editie a concursului Electrolux Design Lab, desfasurat, in acest an, sub tema „Mobilitate inteligenta“ au participat 1300 de inventii dintre care au fost selectate numai 8, iar castigatoarea va fi anuntata, pe 7 septembrie, la Londra.

 

1. Aspiratorul Robo TAP

 

Tara de origine: Coreea de Sud
Designer: Gyu Ha Choi

Robotul aspirator lucreaza ca si alte aparate din noul val de electrocasnice. Curata singur incaperile, fiind capabil sa evite obstacolele. Noutatea este ca proprietarul il poate directiona catre zona pe care doreste sa o curete cu prioritate printr-o bataie dubla de picior. Indicatia este transmisa prin intermediul unei telecomenzi atasata de incaltamintea acestuia. Cu alte doua batai de picior, comanda este anulata, iar cu una in plus, i se ordona revenirea la rutina normala de curatenie.

 

 

2. Plita cu inductie si control inteligent

 

Tara de origine: Finlanda
Designer: Tommi Moilanen

Aceasta plita inteligenta reprezinta o solutie simpla si compacta pentru cei aflati mereu pe drum. Plita este controlata prin intemediul unui smart-phone. Inventatorul a dezvoltat o aplicatie speciala care permite utilizatorului sa controleze temperatura plitei, pe baza unor programe predefinite. In plus, aplicatia anunta utilizatorul cand mancarea este gata.

 

 

3. Onda, cuptorul cu microunde portabil

 

Tara de origine: SUA
Designer: Matthew Schwartz

Onda reprezinta o solutie originala pentru cei care vor sa incalzeasca semi-preparate si nu au la dispozitie un computer cu microunde clasic. La fel ca si “fratele mai mare”, cuptorul portabil incalzeste produsele cu ajutorul microundelor, insa mancarea trebuie sa fie pusa in recipiente speciale, la care se ataseaza device-ul Onda. Interesant este ca aparatul functioneaza cu baterii.

 

4. Aparatul mobil de curatat petele

 

Tara de origine: Slovacia
Designer: Adrian Mankovecky

O solutie ideala in special pentru cei care calatoresc des, mai ales in scop de afaceri, si care nu au timp sa apeleze la masina clasica de spalat. Device-ul, format din doua parti componente, se aseaza pe material, se alege programul de curatare si acesta indeparteaza orice pata folosind ioni negativi si abur. Simplu si rapid.

 

5. Ribbon – Funda

 

Tara de origine: Australia
Designer: Enzo Kocak

The Ribbon este, in fapt, dupa cum arata  si imaginile, o banda speciala prevazuta cu senzori care pot incalzi sau raci dupa caz vasele, sticlele si alte obiecte. Banda poate fi rasucita, impaturita si chiar folosita sub forma de plita electrica. Ribbon functioneaza pe baza de acumulatori care pot fi incarcati de la priza. Controlul se face prin butoanele atasate pe margine.

 

6. Prajitorul de covrigi

 

Tara de origine: Canada
Designer: Kent Madden

Prajitorul portabil de covrigi reprezinta o solutie convenabila pentru cei care nu au timp sa isi prepare un mic dejun clasic. Covrigul se plaseaza intre bratele aparatului, care il roteste trecandu-l treptat printr-o sursa de cadura. Cand sunteti multumiti de stadiul de coacere, opriti aparatul. Acesta functioneaza pe acumulatori care pot fi incarcati prin intermediul unui accesoriu special.

 

7. Smoobo Blender

 

Tara de origine: Noua Zeelanda

Designer: Roseanne de Bruin

Blender-ul Smoobo reprezinta un gadget atractiv si simplu de folosit. Este o mingiuta speciala, realizata dintr-un cauciuc special, dotata cu baterii chinetice. Pui ingridientele inauntru si incepi sa te joci cu ea. Fiecare lovitura de perete sau pamant se transforma in energie, care alimenteaza lama dinauntru, mixand, astfel, bautura dorita.

 

8. Cuptorul Sous-vide

 

Tara de origine: Ungaria
Designer: Adam Miklosi

Cuptorul Sous-vide este inspirat de curentul prepararii in stil „slow food“.  Cuptorul poate fi configurat prin internet sau prin telefonul mobil pentru a gati cele mai interesante feluri de mancare. Aplicatiile predefinite permit o coacere la temperaturi mai reduse decat cele obisnuite, in jur de 60 de grade Celsius.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=dP8AHsgPNQQ