20 dintre cele 42 de site-uri care difuzau filme online s-au inchis

Data: 6/11/2012 | Autor: .

Saptamana trecuta, ProTV a facut un apel la CNA prin care cerea blocarea tuturor celor 42 de site-uri din Romania, pe care se difuzau filme, in mod ilegal. Acum, deja 20 dintre aceste site-uri sunt deja inchise.
Este adevarat ca s-au inchis site-urile mai mici, mai putin cunoscute, cele mari precum serialepenet.ro, filmehd.net, cinemaxx.ro, filmeonline.org, serialepenet.ro continua sa functioneze.

Vplay, unul dintre cele mai populare si mai accesate site-uri de seriale, are de cateva zile probleme, insa site-ul nu a fost inchis. De asemenea cei care administreaza site-ul seriale-filme.info isi anunta utilizatorii ca “VOM REVENI! Site-ul nu s-a inchis, este in reconstructie. Va multumim!”, potrivit Capital.ro
Site-uri de filme si seriale care nu mai functioneaza:

1. www.filmepeales.com
2. www.filmesubtitrateonline.net
3. www.filme-free.ro
4. www.cinemo.ro
5. www.filmulde10.com
6. www.filmesubtitrateonline.net
7. www.filme.online-pe.net
8. www.filme-online-subtitrate.eu
9. www.filme-subtitrate.ro
10. www.filme-2012.com
11. www.opticmovie.com
12. www.filmeonlinetari.com
13. www.filmehd-online.net
14. www.filmeonlinehd.biz
15. www.seriale-filme.info
16. www.serialedetop.com
17. www.serialul.net
18. www.filmemisto.com
19. www.neededspark.blogspot.ro
20. www.filme-online-pe.net

Intre timp, scandalul declansat deplangerea Pro TV in legatura cu cele 42 de site-uri care difuzeaza ilegal filme si seriale s-a mutat de la CNA la Parchet.

Administratorii site-urilor reclamate, sau proprietarii acestora cat si persoanele care au distribuit prin acestea diverse materiale audio-video risca puscaria.

Narcisa Iorga, membru al Consiliului National al Audiovizualului, a declarat ca, dupa ce a primit sesizarea Pro TV, a inaintat-o organelor de ancheta.

“Am sesizat si noi autoritatile la cerera ProTv pentru ca avem aceasta obligatie atata vreme cat ei au notificat CNA ca furnizeaza acest continut avem si noi obligati de ai proteja, si nu numai pe cei de la Media Pro, pe oricine e autorizat de CNA. Noi tot ce putem sa facem este sa primim sesizarea si sa facem mai departe o plangere, asta prevede legea”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Narcisa Iorga, membru al CNA.

Avocatul Mihai Valentin Neagu a declarat ca  “fara indoiala distribuirea ilegala prin internet a unor opere cinematografice sau muzicale constituie o incalcare atat a prevederilor Legii 8/1996 (Legii Drepturilor de Autor si Drepturilor Conexe n.r.) cat si a acordurilor internationale la care Romania este parte. Pana in prezent majoritatea statelor cu economii avansate si cu acces la tehnologie au reglementat si au sanctionat drastic prirateria software dar si pirateria operelor audio-video”.

Conform legii mentionate mai sus, modificata prin Ordonanta de urgenta nr. 123 din 01/09/2005, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei  la 40.000 lei punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

Cum poate fi depistat faptasul?

“Problema autoritatilor intervine in momentul in care va trebui identificat si sanctionat subiectul activ al acestor infractiuni. Ceea ce va fi destul de dificil, avand in vedere ca majoritatea providerilor de materiale piratate, exista si exceptii cum ar fi The Pirate Bay, actioneaza camuflandu-si identitatea reala si de cele mai multe ori prin servere situate in afara granitelor tarii”, spune Mihai Valentin Neagu.

“Actiunea Media Pro are suport legal dar ma indoiesc ca autoritatile vor avea suportul tehnic necesar pentru a identifica beneficiarii din spatele site-urilor reclamate”, afirma acesta.

Pana atunci site-urile isi vad mai departe de treaba, ba mai mult beneficiaza si de o oarecare promovare.

Cativa dintre fanii acestor site-uri au initiat chiar o miscare “Spune NU Voyo” prin care se arata revoltati de actiunea celor de la Pro Tv si CNA. Pagina de Facebook a acestei miscari a strans aproape 28.000 de like-uri.

Costi Mocanu, head of Voyo si vicepresedinte in cadrul Central European Media Enterprises (CME) a declarat in urma sesizarii pe care a facut-o SC Pro TV SA, care detine si serviciul Voyo si CNA, ca este nevoie sa fie indepartata pirateria care “impiedica desfasurarea normala a businessului corect, real”, relateaza Capital.

“Oamenii si organizatiile de decizie din audiovizual impreuna cu institutiile abilitate ale statului trebuie sa ia masuri si sa actioneze in spiritul acesta”, a mai spus Costi Mocanu.

Lista site-urilor reclamate la CNA:

www.xfilmeonline.net,www.filmepeales.com, www.filmedecomedie.info,www.filmeonlinefree.ro, www.filme-noi-online.com, www.filmesubtitrateonline.net,www.filme-free.ro , www.cinemo.ro,  www.990.ro, www.divxonline.biz,www.filmehd.net, www.filme-online-gratis.com, www.filmulde10.com, www.filmesubtitrate.info, www.filmesubtitrateonline.net, www.filme-subtitrate.org, www.filme-subtitrate.info, www.filme.online-pe.net,www.filme.online-pe.net, www.filme-online-subtitrate.eu, www.filme-subtitrate.ro,www.hdfilmeonline.info,www.filme-2012.com, www.opticmovie.com, www.cinemaxx.ro, www.1filme.ro, www.filmeonline3d.ro,www.filmeonlinetari.com, www.filmehd-online.net. www.filmeonlinehd.biz, www.seriale-filme.info,www.serialedetop.com, www.serialul.net, www.filmeonline.org, www.filmemisto.com, www.superfilme.net,www.vplay.ro, www.serialepenet.ro, www.tvpug.com, www.neededspark.blogspot.ro,www.deseneanimateonline.info, www.freshon.tv.