Vplay.ro e din nou online

Data: 8/11/2012 | Autor: .

Inchis in urma cu cateva zile in urma plangerii facute de Pro TV catre CNA, Vplay.ro, cel mai popular site de seriale online din Romania, este din nou online.

La ora scrierii acestei stiri, site-ul functioneaza fara probleme, cel putin in reteaua UPC.

Vplay.ro, si alte 19 site-uri de filme si seriale online, s-au inchis zilele trecute, dupa ce ProTV SA, compania care detine Voyo.ro, a facut un apel la CNA prin care cerea blocarea a 42 de astfel de site-uri din Romania, pe care se difuzau filme in mod ilegal.

Dupa ce au analizat posibilitatile legale pe care le au, membrii CNA au decis cu unanimitate de voturi in sedinta de joi sa sesizeze Politia in cazul celor 42 de site-uri care difuzeaza ilegal filme si seriale.

“Furnizorii serviciilor media la cerere au obligatia de a notifica CNA cu privire la aceasta activitate. Pana la aceasta data au fost notificate (la CNA, n.r.) opt astfel de servicii. Pro TV ne-a informat insa cu privire la desfasurarea ilegala a unor asemenea servicii pe internet, care incalca drepturile de autor pe care le detine. CNA va sesiza Politia in vederea identificarii responsabililor de site si a clarificarii raspunderii legale”, a spus Rasvan Popescu, presedintele CNA, dupa luarea deciziei.

Administratorii site-urilor reclamate, sau proprietarii acestora cat si persoanele care au distribuit prin acestea diverse materiale audio-video risca puscaria.

Narcisa Iorga, membru al Consiliului National al Audiovizualului, a declarat ca, dupa ce a primit sesizarea Pro TV, a inaintat-o organelor de ancheta.

“Am sesizat si noi autoritatile la cerera ProTv pentru ca avem aceasta obligatie atata vreme cat ei au notificat CNA ca furnizeaza acest continut avem si noi obligati de ai proteja, si nu numai pe cei de la Media Pro, pe oricine e autorizat de CNA. Noi tot ce putem sa facem este sa primim sesizarea si sa facem mai departe o plangere, asta prevede legea”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Narcisa Iorga, membru al CNA.

Avocatul Mihai Valentin Neagu a declarat ca  “fara indoiala distribuirea ilegala prin internet a unor opere cinematografice sau muzicale constituie o incalcare atat a prevederilor Legii 8/1996 (Legii Drepturilor de Autor si Drepturilor Conexe n.r.) cat si a acordurilor internationale la care Romania este parte. Pana in prezent majoritatea statelor cu economii avansate si cu acces la tehnologie au reglementat si au sanctionat drastic prirateria software dar si pirateria operelor audio-video”.

Conform legii mentionate mai sus, modificata prin Ordonanta de urgenta nr. 123 din 01/09/2005, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei  la 40.000 lei punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

Cum poate fi depistat faptasul?

“Problema autoritatilor intervine in momentul in care va trebui identificat si sanctionat subiectul activ al acestor infractiuni. Ceea ce va fi destul de dificil, avand in vedere ca majoritatea providerilor de materiale piratate, exista si exceptii cum ar fi The Pirate Bay, actioneaza camuflandu-si identitatea reala si de cele mai multe ori prin servere situate in afara granitelor tarii”, spune Mihai Valentin Neagu.

“Actiunea Media Pro are suport legal dar ma indoiesc ca autoritatile vor avea suportul tehnic necesar pentru a identifica beneficiarii din spatele site-urilor reclamate”, afirma acesta.

Pana atunci site-urile isi vad mai departe de treaba, ba mai mult beneficiaza si de o oarecare promovare.

Cativa dintre fanii acestor site-uri au initiat chiar o miscare “Spune NU Voyo” prin care se arata revoltati de actiunea celor de la Pro Tv si CNA. Pagina de Facebook a acestei miscari a strans aproape 28.000 de like-uri.

Costi Mocanu, head of Voyo si vicepresedinte in cadrul Central European Media Enterprises (CME) a declarat in urma sesizarii pe care a facut-o SC Pro TV SA, care detine si serviciul Voyo si CNA, ca este nevoie sa fie indepartata pirateria care “impiedica desfasurarea normala a businessului corect, real”, relateaza Capital.

“Oamenii si organizatiile de decizie din audiovizual impreuna cu institutiile abilitate ale statului trebuie sa ia masuri si sa actioneze in spiritul acesta”, a mai spus Costi Mocanu.

Lista site-urilor reclamate la CNA:

www.xfilmeonline.net,www.filmepeales.com, www.filmedecomedie.info,www.filmeonlinefree.ro, www.filme-noi-online.com, www.filmesubtitrateonline.net,www.filme-free.ro , www.cinemo.ro,  www.990.ro, www.divxonline.biz,www.filmehd.net, www.filme-online-gratis.com, www.filmulde10.com, www.filmesubtitrate.info, www.filmesubtitrateonline.net, www.filme-subtitrate.org, www.filme-subtitrate.info, www.filme.online-pe.net,www.filme.online-pe.net, www.filme-online-subtitrate.eu, www.filme-subtitrate.ro,www.hdfilmeonline.info,www.filme-2012.com, www.opticmovie.com, www.cinemaxx.ro, www.1filme.ro, www.filmeonline3d.ro,www.filmeonlinetari.com, www.filmehd-online.net. www.filmeonlinehd.biz, www.seriale-filme.info,www.serialedetop.com, www.serialul.net, www.filmeonline.org, www.filmemisto.com, www.superfilme.net,www.vplay.ro, www.serialepenet.ro, www.tvpug.com, www.neededspark.blogspot.ro,www.deseneanimateonline.info, www.freshon.tv.