23 august 1983. Parada lui Ceauşescu, prima transmisie TV color din România

Data: 23/08/2015 | Autor: .

demonstratie color ceausescu

Acum 32 de ani, pe 23 august 1983, cu ocazia festivităţilor prilejuite de Ziua Naţională a României, Televiziunea Română realiza prima transmisie color. Era, bineînţeles, vorba de parada dedicată lui Nicolae şi Elena Ceauşescu, organizată în Piaţa Aviatorilor din Capitală.

În 1983, România rămăsese singura ţară din Europa care încă transmitea doar în alb-negru, după ce şi Albania trecuse la transmisia semnalului color.

telecolorDirectorul tehnic de atunci al TVR, Nicolae Stanciu, a luat hotărârea ca pe 23 august, de Ziua Naţională, să se facă prima transmise oficială color, bazându-se pe faptul că Nicolae Ceauşescu promisese într-o plenară de partid că România urma să introducă televiziunea color.

Transmisia din 23 august 1983 a fost făcută în sistem PAL. Ulterior, emisia TVR a devenit parţial color, adică între emisiunile alb-negru erau intercalate uneori şi programe color. Nu a fost văzută de prea multă lume, pentru că românii nu aveau televizoare color. Celebrele Telecolor, puse în vânzare în 1982, erau foarte scumpe şi greu de obţinut.

Dacă în 1984 proporţia programelor color era de 20% în raport cu cele alb-negru, în 1989 s-a ajuns până la 80%. Imaginile transmise în direct timpul Revoluţiei din decembrie au fost color, iar din 1990, Televiziunea Română a trecut pe standardul SECAM, full color.

Citiţi mai multe detalii pe tvr.ro