5 sfaturi pentru a-ți păstra telefonul în siguranță, când intri pe Wi-Fi

Data: 27/02/2021 | Autor: .

Dacă vă aflați într-un loc public, într-un restaurant sau cine știe unde, mare atenție când vă contectați la rețelele publice de Wi-Fi. Asta pentru că acestea sunt principala ţintă a hackerilor. GadgetReport.ro vă prezintă câteva sfaturi esențiale care vă pot feri de situația neplăcută în care datele personale sunt clonate şi rămâneți fără bani în conturi.

Să te conectezi la o rețea publică Wi-Fi poate fi o chestie cu dublu tăiș.

Chiar dacă barul, restaurantul sau hotelul îți oferă cu bună credință accesul la internet, la fel cum tu intri fără restricții, la fel o poate face și un hacker, care poate astfel deturna rețeaua și să monitorizeze, astfel, toate datele transmise prin intermediul ei, de la parolele de  email la alte date sensibile pe care le folosești pe Wi-Fi.

Dacă ai ajuns în această situație nefericită, sună la Poliție. Măcar astfel vei putea evita ca și alți utilizatori să fie afectați.

Vă prezentăm o listă cu locurile în care să evitați folosirea de retele publice de Wi-Fi:

Atenție în aeroporturi!

Deși aeroporturile au proceduri stricte în materie de securitate fizică, există loc pentru îmbunătățiri ale securității informatice, mai ales în cazul rețelelor de internet.

Numeroase experimente sociale făcute de experți în securitate IT demonstrează că pasagerii s-ar conecta la orice rețea care promite internet gratuit în aeroport și ar accepta integral termenii și condițiile solicitate de furnizorul serviciului.

Cei mai mulți cad în capcana rețelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar și conectează telefoane, tablete sau chiar laptopuri la rețele nesecurizate. Odată conectate, atacatorii pot colecta cu ușurință toate parolele.

Merită să cumperi un router pe Wi-Fi 6? Un scurt ghid de achiziție

Capcana rețelelor ,,Free acces’’

În cazul hotelurilor, este important să solicitați la recepție datele referitoare la rețeaua de internet: user name și parolă.

Frecvent, la hotelurile care oferă internet gratuit, turiștii omit să mai ceară detalii legate de serviciile de internet și caută rețele pe cont propriu, direct de pe telefon, în speranța că nu sunt parolate.

De exemplu, dacă vă cazați la hotel Central, numele rețelei hotelului poate fi „Hotel Central Wi-Fi”, în timp ce un atacator v-ar putea păcăli cu o rețea denumită „FREE Hotel Central Wi-Fi”. Semnalați recepționerilor astfel de tentative de înșelăciune.

Nu face tranzacții bancare de pe Wi-Fi-urile publice

În baruri, restaurante sau alte locuri cu rețele nesecurizate, evitați să folosiți servicii bancare online sau să faceți cumpărături online cât timp sunteți conectați la o rețea publică de Wi-Fi. Dacă este absolut necesar să vă conectați, recomandarea este să folosiți o soluție de plăți online adaptată.

De asemenea, verificați dacă link-ul paginii pe care o accesați începe cu https: // și, în plus, dacă apare desenul unui lacăt în câmpul unde tastați link-ul, ceea ce indică accesul securizat.

Pentru terminalele mobile, este recomandată instalarea unei soluții de tip VPN ce are ca scop criptarea traficului și face dificilă interceptarea acestuia de către atacatori. Află mai multe despre asta din acest articol.

ASUS RT-AX88U vs. NETGEAR Nighthawk AX8 – Cel mai bun router 802.11ax  (Wi-Fi 6)

Întreabă chelnerul care este rețeaua WI-FI a cafenelei sau restaurantului

Cafenelele reprezintă pentru mulți turiști locul ideal unde să verifice peste zi conturile de pe rețele sociale. Cum multe localuri permit acces gratuit la internet, utilizatorii sunt obișnuiți să le acceseze.

Atacatorii pot crea rețele clonă și intercepta traficul clienților cafenelei, ducând la instalarea de amenințări informatice sau chiar la aflarea datelor bancare ale celor care verifică situația contului.

Folosește o parolă complexă

Dacă folosiți transportul public (autobuz sau tren), tentația de a vă conecta la Wi-Fi în gară sau stația de autobuz vă poate expune nu doar riscului furtului de date.

Mai mult, dacă cineva vă sustrage sau vă găsește smartphone-ul, tableta sau laptop-ul în astfel de locuri, este util să puteți să blocați accesul respectivei persoane la fotografiile personale, agenda telefonică sau mesajele text.

De aceea, protejați-vă telefonul mobil cu o parolă complexă. Este primul pas pentru a evita invadarea vieții private de către un străin. Vă puteți proteja telefonul mobil cu o aplicație anti-furt, care poate localiza, bloca și șterge conținutul de pe telefon.

Unde să evitaţi să vă conectaţi la retele publice de Wi-Fi