ASUS RT-AX88U vs. NETGEAR Nighthawk AX8 – Cel mai bun router 802.11ax  (Wi-Fi 6)

Data: 13/05/2019 | Autor: .

Lansarea lui Samsung Galaxy S10 a adus în prim-plan noul standard de comunicații Wi-Fi 6, cunoscut și sub numele de Wi-Fi 802.11ax. Wi-Fi Alliance afirmă că Wi-Fi 6 aduce un plus de eficiență în consumul de energie, astfel că autonomia gadgeturilor care rulează acest nou standard aproape se dublează, relatează GadgetReport.ro

Noul standard Wi-Fi 6  oferă o viteză cu 40% mai mare decât Wi-Fi 5 (Wi-Fi ac), astfel că transferul de date este semnificativ mai bun, atât pe banda de 5GHz cât și pe 2.4GHz.

Wi-Fi 5 a adus standardul MIMO (Multiple In and Multiple Out), o tehnologie care permite unei antene AP să „vorbească” simultan cu mai multe dispozitive. Wi-Fi 6 oferă o variantă îmbunătățită a acestuia, MU-MIMO (Multiple User Multiple In și Multiple Out), care permite AP să poată comunica simultan cu mai multe dispozitive în același timp.

Avem nevoie de un router nou? În principiu nu este nevoie de așa ceva, având în vedere că doar Galaxy S10 este compatibil în prezent cu Wi-Fi 6. Pe măsură ce vă veți cumpăra noi gadgeturi compatibile, abia atunci achiziția va deveni fezabilă, urmând să vedeți o diferență reală.

Cert este că, dacă doriți să vă cumpărați un nou router, ar fi bine să vă îndreptați către unul care suportă Wi-Fi 6.

GadgetReport.ro vă prezintă o comparație succintă între două dintre routerele prezente pe piață care oferă standardul 802.11ax – ASUS RT-AX88U și NETGEAR Nighthawk AX8.

Cele două routere Wi-Fi au o mulțime de caracteristici similare dar și unele specificații care fac diferența între ele, de la tehnologie la prețul de vânzare.

PRINCIPALELE SIMILITUDINI:

Ambele suportă noul standard WiFi 6 (802.11ax).

Dual-band WiFi (2.4Ghz și 5Ghz) pe ambele modele.

Aceeași viteză WiFi (1,2 Gbps pe banda 2,4 GHz și 4,8 Gbps pe banda de 5 GHz pentru un total de viteză teoreticp de 6 Gbps).

Același procesor procesor Broadcom (Quad Core pe 64 de biți la viteză de 1,8 GHz).

Aceeași memorie RAM (1024 MB)

Ambele suportă standarde WiFi mai vechi, cum ar fi 802.11ac, a / b / g / n etc.

Nici unul dintre ele nu acceptă cel mai nou standard de criptare a securității WPA3.

Amândouă oferă suport pentru Amazon Alexa.

PRINCIPALELE DIFERENȚE:

ASUS are 8 porturi Gigabit LAN comparativ cu dispozitivul Netgear care are 5 porturi.

Modelul Netgear RAX80 suporta agregarea legăturilor pe partea WAN (prin utilizarea unui port LAN împreună cu portul WAN).

Modelul ASUS nu acceptă agregarea legăturilor pe partea WAN (numai în partea LAN unde puteți agrega două porturi LAN).

Routerul ASUS suportă control parental și protecție de securitate, oferită gratuit de AiProtection Pro de la Trend Micro. Netgear nu acceptă aceste caracteristici de securitate.

Router-ul ASUS are mecanisme dedicate jocurilor online pentru a reduce ping-ului și delay-ul (Adaptive QoS și wtfast).

DETALII DESPRE ROUTERUL ASUS AFLA DE AICI

DETALII DESPRE ROUTERUL NETGEAR AFLA DE AICI

OPINIA GADGETREPORT.RO

Deși routerul Netgear are mai puține porturi LAN comparativ cu Asus (5 comparativ cu 8), aveți posibilitatea de a utiliza unul dintre porturile LAN împreună cu portul WAN și agregați cele două pentru o lățime de bandă WAN mai mare. Mai mult, puteți combina două porturi LAN pentru a crea o interfață de 2 GB pe partea de rețea locală.

Exemplu: Puteți utiliza unul dintre porturile LAN împreună cu portul WAN și puteți conecta ambele interfețe la un modem de cablu DOCSIS 3.1 care acceptă agregarea porturilor (cum ar fi Motorola MB8600 sau Arris SB8200). Aceasta înseamnă că aveți o viteză de internet mai mare de 1Gbps pe partea WAN.

Similar cu RT-AX88U, Netgear AX8 are de asemenea două porturi USB 3.0 pentru conectarea dispozitivelor de stocare (unități flash sau discuri) sau imprimante.

În ceea ce privește caracteristicile software-ului, modelul Netgear nu are opțiunea de securitate oferită de Asus și, de asemenea, nu acceptă niciun fel de accesorii dedicate jocurilor online. Modelul în ansamblu este inferior în comparație cu cel al competitorului în ceea ce privește specificațiile software.

CONCLUZIE

ASUS RT-AX88U și NETGEAR Nighthawk AX8 sunt două modele din clasa high-end a rutelor wireless și, pe oricare l-ați cumpăra, vă va oferi servicii de calitate mulți ani de acum încolo, în condițiile în care noul standard 802.11ax (WiFi 6) este abia la început.

Cum ambii producători au o istorie foarte bună în ceea ce privește actualizarea și îmbunătățirea dispozitivelor, suntem siguri că toate actualizările de firmware necesare vor fi implementate în timp.

În urma comparației hardware și software, ASUS RT-AX88U se dovedește a fi o opțiune mai bună în opinia noastră, inclusiv in ceea ce priveste pretul de achizitie.

Iată avantajele notabile ale modelului ASUS în comparație cu Netgear:

  • Mai multe porturi LAN Gigabit.
  • Abonament gratuit pe viață pentru Trend Micro (AiProtection Pro) pentru control parental avansat și securitate în rețea.
  • Caracteristici speciale dedicate pentru jocurile online (wtfast).

DETALII DESPRE ROUTERUL ASUS AFLA DE AICI