De la 5G la 6G. Huawei anunță o nouă revoluție tehnologică

Data: 5/11/2019 | Autor: .

De la 5G la 6G. Huawei anunță o nouă revoluție tehnologicăÎn timp ce o lume întreagă se pregătește pentru noua rețea de date 5G, care ar urma să funcționeze la scară largă din 2020-2021, chinezii de la Huawei fac deja primii pași către noua tehnologie 6G. Rețeaua va oferi o viteză de transfer de 1TB pe secundă, relatează GadgetReport.ro

Huawei a anunțat, la European Innovation Day 2019, că noua rețea 6G ar urma să devină realitate în jurul anului 2030.

Din 2024, moment la care majoritatea țărilor vor beneficia de tehnologia 5G, ar urma să fie lansată rețeaua 5G+, o infrastructură intermediară care va crește viteza de transfer de date de la 1GB pe secundă (5G) la 500 GB pe secundă, în versiunea upgradată 5G++.

Rețeaua 6G va trece de nivelul de 1TBps, cu o latență sub 0.1 ms. Spre deosebire de 5G, noua rețea va trece pe o zonă de frecvențe și mai scăzute, acolo unde interferențele vor fi eliminate aproape complet, iar transferul de date va atinge niveluri de 3-4 TB/s.

Potrivit experților, dacă 5G va fi punctul de plecare către noua infrastructură IOT (internet of things), rețeaua 6G va consacra existența unui ecosistem în care inteligența artificială va gestiona mare parte dintre activitățile care, în prezent, stau în sarcina personalului uman.

De la automobilele și avioanele autonome, la operațiile chirurgicale realizate de roboți, multe dintre tehnologiile pe care le-am văzut Imaginate în filmele SF vor deveni realitate.

Susținută de arhitectura AI (inteligența artificială), tehnologia 6G va crea, practic, o nouă dimensiune a existenței pe Pământ, cea în care roboții vor prelua mare parte din activitățile umane.

,,Vom avea parte de o nouă revoluție tehnologică care va schimba în mod fundamental modul în care interacționăm cu realitatea. Existența umană va fi dublată de un ecosistem al inteligenței artificiale’’, a declarat Mérouane Debbah, directorul Mathematical and Algorithmic Sciences Lab Huawei.

Dincolo de estimările privind impactul 6G, Huawei a trecut deja la fapte. În cadrul evenimentului de la Paris, compania a anunțat că a format un hub de specialiști în domeniu, cu sediul la Nisa, unde va investi masiv în dezvoltarea acestei tehnologii.

Dincolo de planurile Huawei, Statele Unite și alte țări au dezvoltat, la rândul lor, cercetări în domeniu. Autoritatea Federală de Comunicații din SUA a pregătit deja frecvențele pe care va activa noua rețea (95 Ghz-3Thz).

Institutul de Cercetări în Telecomunicații din Coreea de Sud estimează că rețeaua 6G, pe care o preconizează implementată în 2030-2035, va oferi, în prima etapă, viteze de transfer de 5 ori mai mari decât 5G și de 100 de ori mai mari decât actuala rețea 4G+.

European Innovation Day 2019. Huawei mizează pe inovație și noile tehnologii, în Europa