ANCOM scoate la licitatie licente 4G in 2012. Cand vom avea net mobil de 100 Mbps?

Data: 8/10/2011 | Autor: .

Autoritatea de reglementare in telecom (ANCOM) intentioneaza sa scoata la licitatie in a doua parte a anului 2012, prin procedura de selectie competitiva, un numar de patru licente de comunicatii din generatia a patra (4G), a declarat pentru Mediafax presedintele institutiei, Catalin Marinescu.

ANCOM a acordat deja primele licente experimentale pentru testarea serviciilor de comunicatii 4G LTE (Long Term Evolution) catre Orange Romania si Alcatel-Lucent Romania.

Benzile de frecvente pentru tehnologia 4G sunt deocamdata ocupate, dar discutiile intre autoritatea de reglementare si Ministerului Administratiei si Internelor pentru eliberarea spectrului sunt in faza avansata, potrivit lui Marinescu.

Tehnologia 4G va permite transferuri de date la viteze de pana la 100 Mbps intr-o retea radio. Spre comparatie, retelele actuale ale operatorilor locali mobili asigura transferuri de date cu viteze de pana la 21,6 Mbps. Singura exceptie in acest sens este Orange Romania, care ofera de joi o conexiune de 43,2 Mbps la nivelul Bucurestiului.

In februarie, Alcatel-Lucent a efectuat, pentru prima data in Romania, o demonstratie publica a capabilitatilor tehnologiei 4G LTE.

Totusi, e posibil ca tehnologia LTE sa nu fie disponibila in tara noastra prea curand.

„Pentru ca tehnologia 4G sa devina comerciala trebuie indeplinite trei conditii, si anume terminale specifice, cerere din partea clientilor si alocarea benzilor de frecventa. Cred ca in urmatorii 3-5 ani vor fi lansate in Romania si astfel de servicii. In Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc in 2010, ma astept ca Orange Moldova sa lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la inceputul anului 2012″, declara in februarie seful filialei locale a Alcatel-Lucent, Raoul Ros.