Aplicatii spion pe Android Market

Data: 26/09/2011 | Autor: .

Bitdefender a descoperit cinci aplicatii spion care fura informatii confidentiale din telefoane mobile si tabletele cu sistemul de operare Android. Aplicatiile au la baza un program de tip spyware, numit Android.Spyware.GoneSixty.Gen. Acesta extrage informatii din telefonul victimei, precum contacte, mesaje, lista de apeluri recente sau istoricul de cautari in browser.

Bitdefender nu a dat publicitatii numele aplicatiilor, insa a precizat ca acestea pot fi inlaturare cu aplicatia de securitate Bitdefender Mobile Security. Aceasta poate fi descarcata de aici.

Potrivit BitDefender, spionul nu trebuie decat sa descarce si sa instaleze pe telefonul utilizatorului una dintre cele cinci aplicatii, care va rula discret in fundal, fara ca acesta sa isi dea seama. In plus, totul se petrece extrem de rapid, in doar 60 de secunde, iar la finalizarea procesului, aplicatia se dezinstaleaza singura.

Pentru a accesa datele furate, spionul trebuie sa intre pe site-ul dezvoltatorului aplicatiilor si sa introduca parola ceruta. Pentru a intra in posesia mesajelor sau a istoricului de apeluri, se percepe o taxa de 5$, un pret mic pentru o incalcare majora a regulilor de confidentialitate.

Daca persoana respectiva si-a salvat pe telefon si informatii de la locul de munca, atunci un astfel de instrument poate compromite bunul mers al unei companii.

Desi pe site este mentionat faptul ca informatiile pentru care nu s-a platit taxa necesara vor fi sterse dupa o zi, din respect pentru utilizator si din motive de securitate, nu exista nicio garantie ca acest lucru chiar se intampla. O baza de date cu informatii confidentiale, fie acestea de natura personala sau de business, poate reprezenta o mina de aur pentru criminalii informatici.

Pentru a limita riscurile furtului de date din telefoane mobile, expertii Bitdefender le recomanda utilizatorilor:

– Sa nu isi lase telefonul nesupravegheat atunci cand se afla intr-un loc public.

– Daca imprumuta telefonul cuiva, sa fie atenti la toate actiunile pe care respectivul le initiaza pe telefon.

– Sa foloseasca o solutie de securitate dedicata pentru smartphone-uri.

– Sa nu stocheze informatii legate de locul de munca pe telefon, sau sa cripteze astfel de informatii.