Apple a lansat noua serie iPhone 14. Care sunt noutățile

Data: 7/09/2022 | Autor: .

Apple a prezentat miercuri, în cadrul evenimentului „Far Out”, noile telefoane iPhone 14, care vin în versiuni cu ecrane de 6,1 inci, respectiv 6,7 inci și costă de la 799 dolari în SUA. Gama conține patru modele: iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Max şi iPhone 14 Pro Max. În premieră, utilizatorii vor putea trimite mesaje de urgență prin satelit, când sunt într-o zonă fără semnal, opțiunea fiind disponibilă în SUA și Canada, din noiembrie.

 

Apple și-a prezentat miercuri noua gamă de smartphone-uri, printre care se numără noul iPhone 14 cu un ecran de 6,1 inci (15,49 cm) și iPhone 14 Plus cu un ecran mai mare de 6,7 inci (17,01 cm).

Telefoanele vin cu sistem de răcire mai avansat, au în continuare notch și un strat ceramic care le protejează de zgârieturi.

„După cum puteți vedea, mergem pe un model mare cu iPhone 14 și chiar mai mare cu iPhone 14 plus„, a declarat directorul general Tim Cook în timp ce a prezentat linia de produse.

Din punct de vedere al designului, la iPhone 14 și  14 Plus, în partea superioară avem un breton împrumutat de pe iPhone 13 Pro Max, raportul dintre ecran și corp fiind mai mare.

iPhone 14 Pro (cu display de 6,1”) și  14 Pro Max (display de 6,7”) nu mai includ controversatul notch, elementul introdus împreună cu iPhone X în 2017.

Cele mai recente iPhone-uri dispun de o durată de viață mai lungă a bateriei și de sticlă „ceramic shield” pentru smartphone-uri.

Noua gamă vine cu o ramă mată din metal, dreaptă, colțuri rotunjite și spate drept, cu un modul foto în partea stângă ce include doi senzori foto si un bliț LED .

Noua serie prezintă ecrane OLED Super Retina XR Display cu True Tone, Haptic Touch și o luminozitate de 1200 de nits. Avem rație de contrast de 2,000,000:1, certificare HDR și Dolby Vision.

Modelele 14 și 14 Plus folosesc procesorul A15 Bionic care este și pe iPhone 13, în timp ce modelele de top 14 Pro și Pro Max au noul A16 Bionic, cu șase nuclee, mai rapid și cu un consum de energie cu 20% mai redus comparativ cu A15.

Apple 14 Pro include, pentru prima dată pe un smartphone produs de companie, display always-on, care afișează informații pe ecranul stins al telefonului.

 

Camerele lui iPhone 14

La iPhone 14 și iPhone 14 Plus, pe partea din spate avem un sistem de două camere care includ un senzor principal de 12 MP și unul nou ultrawide.

Acesta păstrează rezoluția de 12 mpx, dar oferă acum deschidere f/1.5 și pixeli de 1.9um. Este un senzor mai mare și avem și stabilizare Sensor Shift OIS cu un mod special Action Mode cu stabilizare la nivel de gimbal.

iPhone 14

Camera este de 2 ori mai rapidă în mod Night față de cea integrată pe modelele de anul trecut.

Apple susține că imaginile realizate în condiții de luminozitate scăzută au fost îmbunătățite cu 49% pe iPhone 14. Mai mult, modul Night Mode este de două ori mai rapid.

iPhone 14 Plus - Mostre foto: Apple-iPhone-14-iPhone-14-Plus-SOiP-front-selfie-220907.jpg

La 14 Pro si  la Pro Max avem un sistem de trei camere pe partea din spate care include acum un senzor pricipal de 48 MP și un nou senzor ultrawide. Al treilea senzor este unul telephoto.

Camera de 48 de megapixeli are un senzor quad-pixel care va „optimiza detaliile”. Noul senzor grupează fiecare patru pixeli într-unul mare, potrivit Apple, și există o îmbunătățire de până la două ori în condiții de iluminare slabă, comparativ cu iPhone13 Pro.

Partea frontală a iPhone 14 Pro are o cameră foto de 12 MP, cu deschidere F/1.9 și autofocus, care include o funcție nouă pe care Apple o numește „Dynamic Island„.

Funcția va fi ca un widget în partea de sus a ecranului principal, unde vei putea vedea alertele într-un mod concis, fără a te distrage de la ceea ce faci deja pe telefon.

„Fiecare alertă are propria personalitate, astfel încât sunt ușor de identificat dintr-o privire”, a adăugat seful Apple, precizând că „afișează o activitate dinamică, mereu activă și vizibilă”.

Ecranul de blocare iOS 16 va funcționa, de asemenea, cu „Dynamic Island”.

Mesaje de urgență prin satelit

Modelele iPhone 14 mai vin cu o inovație interesantă. Sunt capabile să trimită un apel de ajutor prin satelit în timpul unei situaţii de urgenţă şi au, de asemenea, capacitatea de detectare a accidentelor.

Apple a anunțat că cea mai recentă gamă de iPhone-uri elimină necesitatea unei cartele SIM fizice și utilizează în schimb o cartelă digitală, „e-SIM”.

iPhone 14

Prețurile iPhone 14 pornesc în SUA de la 799 dolari, iar la 14 Plus (cu ecran de 6,7 inci), de la 899 dolari. Ambele pot fi comandate din 9 septembrie, dar livrările încep la date diferite: 16 septembrie pentru iPhone 14 și 7 octombrie pentru iPhone 14 Plus.

14 Pro costă de la 999 dolari, iar 14 Pro Max, de la 1.099 dolari. Pot fi comandate din 9 septembrie și se livrează începând cu 16 septembrie.