Apple, profit record de 13,2 miliarde de dolari in ultimul trimestru din 2012

Data: 24/01/2013 | Autor: .

ipadmini11-541x3041

Apple a inregistrat un profit record de 13,1 miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului trecut (primul al anului fiscal 2013), la vanzari record de 54,5 miliarde de dolari.

In timp ce vanzarile si profitul companiei au atins noi recorduri in ultimele trei luni ale anului trecut, care reprezinta primul trimestru al anului fiscal 2012-2013 pentru Apple, scaderea actiunilor reflecta temerile investitorilor legate de capacitatea noii conduceri a companiei de a continua sa aduca pe piata produse hit, la mai mult de un an de la moartea cofondatorului Steve Jobs.

Primul trimestru al anului fiscal, care cuprinde perioada sarbatorilor de iarna, este de obicei cea mai prospera perioada pentru Apple. Compania si-a revigorat in toamna anului trecut propunerile pentru sezonul cumparaturilor de iarna, lansand iPhone 5, noi generatii iPad si Mac, dar si tableta iPad Mini, care se adreseaza consumatorilor interesati de un produs mai mic sau mai ieftin.

Apple a pierdut, din luna septembrie, aproximativ 175 miliarde de dolari din capitalizarea de piata, si ar putea pierde in curand statutul de cea mai mare companie listata din lume in favoarea gigantului petrolier Exxon Mobil.

La cotatia de 514 dolari pe actiune de la finalul sedintei bursiere de miercuri de la New York, valoarea de piata a Apple este de 482,7 miliarde de dolari, fata de 413,5 miliarde de dolari pentru Exxon, cea mai mare companie petroliera privata din lume.

Pentru trimestrul al doilea fiscal, adica primele trei luni ale anului 2013, Apple estimeaza vanzari intre 41-43 miliarde de dolari, cu mult sub estimarile analuistilor, de 45,5 miliarde de dolari.

Directorul general al Apple, Tim Cook, si directorul financiar executiv, Peter Oppenheimer, au aparat performantele companiei in timpul conferintei pentru prezentarea rezultatelor, subliniind ca vanzarile iPhone, iPad si iMac au fost trase in jos de capacitatea prea redusa de productie, care nu a putut tine pasul cu cererea.

„Sunt cativa factori care afecteaza rezultatele comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, performanta solida a afacerii fiind mai dificil de observat”, a afirmat Oppenheimer.

Apple a vandut in ultimele trei luni ale anului trecut 47,8 milioane de iPhone-uri, la care se adauga 22,9 milioane de iPad-uri, 4,1 milioane de computere Mac si 12,7 milioane de iPod-uri.

Rezultatele prezentate miercuri de Apple sugereaza ca perioada indelungata de crestere exploziva reusita de companie dupa lansarea primului iPhone, in 2007, a luat sfarsit. Cu toate acestea, unii investitori vad scaderea din ultimele 5 luni a actiunilor Apple drept o oportunitate de cumparare, sentiment antrenat si de Tim Cook, care s-a aratat increzator in produsele aflate in dezvoltare.