Asiaticii construiesc un cablu de date de 40 GB/secunda

Data: 21/08/2012 | Autor: .

Asiaticii vor sa construiasca un nou cablu de date submarin care va uni Tokio, Singapore, Malaezia si Filipine. Fibra optica, lunga de 7800 km, va permite viteze record la transferul de date, de 40 gigabiti (Gb) de date pe secunda.

Potrivit BBC, citat de Zf, noul cablu de fibra optica este cu trei milisecunde mai rapid decat orice alt cablu de date intre Tokio si Singapore. Diferenta capata importanta din perspectiva tranzactiilor financiare computerizate. Acest sistem de „tranzactionare de inalta frecventa”, controlata de calculatoare, permite efectuarea a sute de mii de tranzactii in mai putin de o secunda, in baza unui program care monitorizeaza conditiile de piata.

Concurenta acerba dintre banci si fonduri de investitii a ajuns, astfel, la un punct in care o fractiune de secunda face diferenta intre profit si pierdere.

„Din moment de toate datele sunt primite de toate bancile in acelasi timp, iar toate calculatoarele sunt la fel si au aceeasi viteza de procesare, timpul in care o comanda devine tranzactie capata o importanta majora”, explica Ralph Silva, strateg in cadrul Silva Research Network, adaugand ca „trei milisecunde in timp de calculator inseamna o ora in timp uman”.