Biserica si internetul: Cum sa navigam cu „intelepciune”

Data: 28/11/2011 | Autor: .

Foto: Inpolitics.ro

Biserica Ortodoxa Romana ne recomanda echilibru, discernamant si luciditate in folosirea noilor tehnologii ale informatiei si comunicarii “pentru a distinge intre bine si si pentru a cultiva ceea ce este ziditor si mantuitor”.

Indemnurile BOR sunt incluse intr-un comunicat de presa emis ca reactie la solicitarea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) adresata Patriarhiei Romane pentru sprijinirea accesului la Internet in intreaga tara.

Patriarhia spune ca apreciaza eforturile pe care autoritatile le fac pentru facilitarea accesului la Internet unui numar cat mai mare de romani, insa avertizeaza asupra influentelor negative pe care Internetul le poate avea asupra relatiilor interumane.

Reproducem mai jos comunicatul de presa al BOR:

Patriarhia Romana apreciaza eforturile pe care autoritatile publice le fac pentru facilitarea accesului la Internet a unui numar cat mai mare de romani, ca instrument de informare si comunicare rapida specific societatii secolului al XXI-lea.

Cultura enciclopedica a Internetului si posibilitatile sporite de interactivitate in retea creeaza noi oportunitati de invatare, de schimburi de valori (economice, culturale, sociale si religioase) si de depasire a decalajelor informationale intre diferite regiuni ale lumii. De aceea, initiativele de incluziune digitala fac parte implicit din programele de incluziune sociala.

Biserica utilizeaza ea insasi mijloacele moderne de comunicare, inclusiv Internetul, in lucrarea sa pastoral-misionara, social-filantropica, cultural-educationala si administrativa deoarece acestea sunt instrumente de lucru rapide si eficiente.

Insa lumea virtuala a Internetului poate sa influenteze in mod negativ relatiile interumane, prin utilizarea fara responsabilitate a libertatii de acces, poluarea informationala, posibilitatea controlului si supravegherii persoanelor, terorismul digital sub masca anonimatului, manipulare ideologica si cyber-criminalitate. De asemenea, utilizarea excesiva a Internetului expune la pericolul instrainarii, izolarii si existentei paralele intr-o lume virtuala, rupta de realitate, cu consecinte grave asupra comportamentului social.

De aceea, Biserica recomanda echilibru, discernamant si luciditate in folosirea noilor tehnologii ale informatiei si comunicarii, pentru a distinge intre bine si rau si pentru a cultiva ceea ce este ziditor si mantuitor.

In acelasi timp, consideram ca este de datoria autoritatilor publice ca, in paralel cu dezvoltarea societatii informationale la nivelul infrastructurii tehnice, sa acorde atentie cadrului etic si legislativ, pentru ca alfabetizarea digitala si folosirea Internetului sa se faca prin respectarea demnitatii si libertatii persoanei si pentru incurajarea comunicarii si cooperarii dintre oameni si popoare in spiritul valorilor autentice ale culturii si civilizatiei umane.”