Emag.ro vrea sa inregistreze „Black Friday”

Data: 29/11/2011 | Autor: .

Dante International, firma sub care opereaza emag.ro, a depus, saptamana trecuta, la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) o cerere de inregistrare a marcii „Black Friday”, potrivit blogului zoso.ro.

EMAG ar putea cere dreptul de a folosi in Romania marca aceasta, daca niciun alt pretendent nu a facut-o pana acum.

Black Friday nu este insa un concept original EMAG, ci este unul preluat din Statele Unite, referindu-se la o zi speciala dedicata reducerilor din toate magazinele.

In Statele Unite, Black Friday (ultima vineri din noiembrie) este ziua care deschide oficial perioada de vanzari pentru Sarbatorile de Craciun. Cu aceasta ocazie, retailerii lanseaza campanii promotionale fara precedent, valabile pentru numai 24 de ore.

Denumirea Black Friday vine din orasul Philadelphia, unde era folosita pentru a descrie traficul infernal de dupa Ziua Recunostintei. Termenul a capatat, intre timp, conotatii economice intrucat in aceasta perioada firmele se asteapta sa intre “pe negru”, pe profit, in comparatie cu “pe rosu”, adica pierderi.

Emag a inregistrat, vineri, peste, 1,1 milioane de vizitatori, iar vanzarile au depasit 4 milioane de euro. Site-ul si-a epuizat promotiile in numai cateva ore de la lansarea campaniei de reduceri, la ora 5 dimineata.

In momentul de varf, site-ul Emag a avut peste 100.000 de vizitatori prezenti simultan pe site. Spre comparatie, intr-o zi foarte buna site-ul are intre 7.000 si 8.000 de vizitatori simultan. In momentul de varf precedent, inregistrat in decembrie 2010, Emag avea simultan 10.000 de vizitatori simultan.

Potrivit OSIM, marca este un element esential al strategiei intreprinderilor: ea face distinctia dintre produsele si serviciile intreprinderii si cele ale concurentei. Pentru consumator reprezinta cel mai comod mijloc de a recunoaste rapid o categorie de produse si servicii care i-a fost recomandata sau, pe care experienta l-a determinat sa o prefere altor produse sau servicii de aceeasi natura. Pentru intreprindere, marca reprezinta un mijloc de a cuceri si a pastra o clientela.

 Adevarul scrie ca procedura de inregistrare a unei marci la OSIM nu este insa una foarte usoara pentru ca functionarii trebuie sa verifice daca acea marca nu a mai fost inregistrata sau daca nu este revendicata si de alti competitor.