Bitdefender dezamorseaza „bomba perfecta”

Data: 15/03/2012 | Autor: .

Expertii de la Bidefender au detectat un atac sofisticat cu virusi initiat de infractori informatici chinezi, care are ca tinta infectarea calculatoarelor oficialilor armatei americane. Denumit ’’bomba perfecta’’, atacul de tip malware vine sub forma unui email cu un atasament in format .doc, denumit ’’Iran’s Oil and Nuclear Situation’’ (Situatia petrolului si a armelor nucleare din Iran).

Atacul exploateaza tensiunile politice in crestere si teama globala legata de presupusul program de inarmare cu dispozitive nucleare al Iranului.

’’Documentul nu contine text, cum ar fi normal, ci o aplicatie Adobe Shockwave Flash (SWF) care incearca sa incarce pe calculatorul vizat un fisier video modificat, cu extensia MP4. In documentul primit initial exista si un fisier executabil, protejat cu mai multi algoritmi de criptare. In timp ce este incarcat, fisierul mp4 declanseaza o vulnerabilitate in Flash, care duce la extragerea si executia fisierului din document’’, a declarat Bogdan Botezatu, analist amenintari informatice, Bitdefender.

De indata ce virusul este ’’plantat’’ pe computerul victimei, in directorul temporar, acesta ia legatura cu un server de comanda dinChina, de unde asteapta instructiuni suplimentare.

Astfel de atacuri bazate pe exploatarea vulnerabilitatilor din aplicatii populare nu sunt rare, iar amenintarile persistente pe care un astfel de atac le poate instala sunt dificil de detectat si eliminat atunci cand au ajuns deja pe retea. Este, asadar, important sa nu deschidem niciun fisier ce pare suspect, mai ales atunci cand vine pe e-mail de la persoane necunoscute.

Folosirea unui firewall software este de asemenea esentiala pentru contracararea acestor atacuri. Nu in ultimul rand, Bitdefender recomanda utilizatorilor sa actualizeze aplicatiile instalate, precum si sistemul de operare imediat ce apar patch-uri de securitate pentru vulnerabilitatile identificate.