Un proces controversat. Yahoo vrea sa inchida Facebook

Data: 13/03/2012 | Autor: .

Yahoo! a depus plangere impotriva retelei de socializare Facebook in SUA, pe care o acuza de incalcarea unor patente cu privire la publicitate, protectia vietii private si mesagerie. Daca judecatorii ii vor da dreptate, s-ar putea ajunge la inchiderea retelei de socializare.

Yahoo a identificat zece patente pe care Facebook le-ar utiliza fara autorizatie, potrivit plangerii depuse la un tribunal federal dinCalifornia. Oficialii Yahoo au declarat ca intregul model de retea de socializare Facebook, care permite utilizatorilor sa creeze profiluri si sa se conecteze intre altele, cu persoane si companii, este bazat pe tehnologia brevetata de ei. Inainte sa adopte tehnologia Yahoo!, in 2008, Facebook era considerat drept unul dintre site-urile cele mai putin performante in domeniul publicitatii.

Potrivit analistilor, acest proces survine intr-un moment nepotrivit pentru Facebook, care isi pregateste intrarea la bursa. In prezent, Yahoo are peste 700 de milioane de vizitatori unici pe luna. Facebook aduna 845 de milioane de utilizatori.

Pentru Yahoo, disputa ar putea fi o mutare strategica pentru a face rost de bani, intr-un moment in care gigantul se clatina din punct de vedere financiar.

Expertii spun ca momentul aminteste de o acuza similara adusa de Yahoo Google la listarea acestuia in 2004. Yahoo preluase compania Overture, care a inventat publicitatea pe motoarele de cautare, si a reusit sa convinga Google sa plateasca pentru drepturile de licentiere cu un pachet de actiuni in valoare de 230 milioane de dolari, dupa cotatia de la listare doua saptamani mai tarziu.

“Yahoo are o responsabilitate fata de actionari, angajati si alte persoane implicate sa-si protejeze drepturile de proprietate intelectuala. Trebuie sa insistam ca Facebook sa incheie un acord de licentiere sau vom fi nevoiti sa continuam unilateral pentru protejarea drepturilor noastre”, se arata intr-un comunicat al Yahoo.

Potrivit Financial Times, Facebook detine doar 56 de patente care sa-i protejeze drepturile si a depus cereri pentru alte 410.

Facebook cauta 5 miliarde de dolari

 GadgetReport.ro a scris, recent, ca Facebook, compania fondata de Mark Zuckerberg in 2004 se pregateste sa efectueze cea mai mare oferta publica initiala efectuata vreodata in industria IT, in valoare de 5 miliarde de dolari

Documentatia pentru oferta publica initiala prevede debutul actiunilor Facebook la bursa de laNew Yorkin luna mai.

Initial, zvonurile din piata indicau o oferta publica initiala de 10 miliarde de dolari, insa chiar si la 5 miliarde de dolari Facebook ar depasi orice listare efectuata vreodata in industria IT, inclusiv cea a Google, care a atras 2 miliarde de dolari la debut.

Analistii estimeaza ca oferta publica initiala a Facebook ar putea stabili un nou minim record in privinta comisionului.