Cameron scrie istorie. A ajuns in cel mai adanc loc din lume

Data: 26/03/2012 | Autor: .

foto: National Geographic

Regizorul Titanicului, James Cameron, a batut, in weekend, recordul mondial la scufundare, fiind primul om din lume care a ajuns la 10.898 metri adancime, relateaza National Geographic.

Exploratorul a coborat in Groapa Marianelor cu ajutorul mini-submarinului Deepsea Challenger. Recordul a fost batut pe 26 martie, la ora locala 7.52 AM.

Precedentul record de scufundare oceanica dateaza din 23 iunie 1960, cand locotenentul din marina americana Don Walsh si oceanograful elvetian Jacques Piccard s-au scufundat la bordul batiscafului militar american Trieste, in Groapa Marianelor, si au atins scoarta terestra la adancimea de 10.916 metri. Insa ei au putut sa petreaca acolo doar 20 de minute.

Groapa Marianelor este cel mai adanc punct de pe suprafața Pamantului, aflat in Oceanul Pacific și avand 11.034 m adancime. Mai multe detalii puteti afla aici

“Este un pas important pentru stiinta”, a declarat Cameron. “Aceasta este, fara indoiala, ultima frontiera in ceea ce priveste exploatarea planetei noastre. Vom continua acest demers, in conditiile in care stim extrem de putine lucruri despre lumea submarina”, a mai spus exploratorul.

James Cameron si expertii de la National Geographic vor culege informatii despre formele de viata din Groapa Marianelor, necunoscute pana in prezent.

Expeditia va fi prezentata in cadrul unui serial care va fi difuzat de cunoscutul post de televiziune.

Aflati mai multe amanunte din materialul realizat de National Geographic.