Capcanele de pe Facebook. Cum îţi protejezi contul

Data: 29/02/2016 | Autor: .

Capcanele de pe Facebook. Cum îţi protejezi contul

Facebook-ul a devenit o componentă importantă a vieţii noastre de zi cu zi. Să intri să vezi ce mai fac prietenii, să îţi postezi opiniile, amintirile, fotografiile, filmele, a devenit o experienţă uzuală, absolut normală într-o lume în care devenim parcă tot mai dependenţi de internet. Dacă vrei să nu ai probleme cu contul de Facebook, să îţi spargă cineva parola sau chiar să îţi steargă pagina, e bine să îţi iei câteva măsuri de siguranţă.

1.Unul dintre cele mai importante sfaturi este să foloseşti parole diferite pentru diversele conturi online pe care le gestionezi. Daca folosesti o parola universală si aceasta este furată, ai putea pierde accesul la toate conturile in acelasi timp.

2. Fii precaut atunci cand introduci parolele. Doar pentru ca o pagina de pe Internet seamana cu Facebook-ul sau cu un alt site pe care il folosesti, nu inseamna ca acest lucru este si adevarat. Verifica bara de adrese din browser si invata sa faci diferenta intre un URL bun si unul periculos. Daca te indoiesti de legitimitatea unui link, tasteaza URL-ul paginii web (de exemplu, https://www.facebook.com ) in bara de adrese.

3.Nu publica pe Facebook informaţii care ar putea ajuta o persoană să-ţi reseteze parola de la contul de e-mail pe care îl foloseşti pentru a te autentifica – majoritatea serviciilor de mail îţi cer răspunsul la o întrebare secretă, pentru a permite resetarea parolei. Câteva exemple – care este actorul tău preferat, ce echipa de fotbal susţii sau care este numele animalului tău de companie

4.Verifică cu atenţie ce fel de acces oferi unei aplicaţii, mai ales la datele tale personale. Citeste cu atentie ce informatii vrea aplicatia sa acceseze, când si cum le va folosi. Daca ai dubii, nu ii acorda accesul deoarece s-ar putea sa te transformi in spammer si sa invadezi cu mesaje nesolicitate wall-urile tuturor prietenilor tai.

5.Un alt sfat important – nu accepta pe oricine în lista ta de prieteni pe oricine. Caută să îţi menţii lista de prieteni cât mai scurtă, în aşa fel încât să ştii cine sunt cei care îţi văd mesajele. N-ai vrea să devii victima unui infractor.

6.Nu da click pe link-uri care par suspecte, chiar dacă vin din partea prietenilor tăi de pe Facebook – foarte multe conturi de Facebook sunt compromise prin simplul fapt că utilizatorii dau click pe link-uri infectate, ajungând apoi să raspandeasca, la randul lor, malware.

7.Nu da click pe aplicatii care iti promit sa-ti dezvaluie cine si cati prieteni ti-au vizionat profilul. Niciodata, Facebook nu va pune la dispozitie astfel de informatii, iar toate aplicatiile care promit asta nu reprezinta decat spam sau malware.

8.Trateaza cu precautie orice mesaj care contine o solicitare urgenta sau care iti cere sa actualizezi unele informatii sau sa furnizezi altele noi. De asemenea, mesajele care contin greseli orografice trebuie sa iti atraga atentia, mai ales daca vin de la persoane care, in general, scriu corect.

9.Foloseste intotdeauna un browser cu toate actualizarile la zi.

10. Ai grija ca sistemul tau de operare sa fie cu actualizarile la zi, fie ca este Windows, Android, iOS sau Linux. De asemenea, nu uita sa folosesti o suita de securitate completa, care iti asigura protectie avansata impotriva tuturor categoriilor de atacuri online.