Cei mai intalniti virusi de pe internet. Cum sa te feresti de ei

Data: 12/04/2012 | Autor: .

Numarul virusilor de pe internet creste cu aproximativ 55.000 de noi variante pe zi, ceea ce inseamna ca la fiecare doua secunde ia nastere o noua amenintare informatica, afirma Bitdefender, care a realizat un clasament al celor mai intalniti virusi de pe internet.

Potrivit analizei Bitdefender, virusii precum si alte tipuri de atacuri informatice, devin din ce in ce mai sofisticate, iar complexitatea lor creste proportional cu numarul amenintarilor.

Astfel, instrumentele traditionale de protectie (de tipul antivirus bazat pe semnaturi) – desi foarte eficiente in detectarea amenintarilor – trebuie completate de solutiile de securitate in cloud, ce asigura o protectie mult mai avansata.

Scanarile QuickScan au aratat ca cei mai intalniti virusi sunt Win32.Virtob, Win32.Ramnit si Win32.Sality, trei familii de virusi care isi ataseaza codul de orice fisier executabil de pe computer.

Foarte des intalnit este, de asemenea, botnet-ul Sality, ce se afla pe mai mult de un milion de computere active la nivel global si care este responsabil de spam, furtul de parole sau atacuri asupra altor utilizatori conectati la internet.

Potrivit datelor colectate de scanarile QuickScan, pe un numar semnificativ din computerele scanate au fost detectate keyloggere, aplicatii de supraveghere ce monitorizeaza apasarile de taste, website-urile vizitate si care pot inregistra ce se intampla pe desktop-ul utilizatorilor.

Prin folosirea unui computer pe care ruleaza un astfel de keylogger, utilizatorul se expune furtului de identitate, pierderilor de date personale sau chiar furtului de bani.

Bitdefender recomanda rularea serviciului gratuit QuickScan inainte de accesarea serviciilor de risc ridicat, cum ar fi platformele de Internet Banking.

QuickScan a identificat, in primul trimestru, peste 10.000 de sisteme infectate din cele peste 100.000 scanate.

La nivel global, proportia este asemanatoare, astfel ca, din cele peste un milion de sisteme verificate intre 1 ianuarie si 30 martie, au fost detectate cu virusi circa 10% dintre ele.

Tehnologia de scanare in cloud folosita de QuickScan detecteaza infectiile active in mai putin de 60 de secunde si poate fi rulata gratuit de aici.