China a lansat cu succes în spațiu primul satelit 6G

Data: 8/11/2020 | Autor: .

China a lansat cu succes în spațiu primul satelit 6G din lume pentru a testa noua tehnologie, relatează BBC. Rețeaua 6G va trece de nivelul de 1TBps, cu o latență sub 0.1 ms. Spre deosebire de 5G, noua rețea va trece pe o zonă de frecvențe și mai scăzute, acolo unde interferențele vor fi eliminate aproape complet, iar transferul de date va atinge niveluri de 3-4 TB/s.

Satelitul a intrat pe orbită alături de alți 12 sateliți de la Centrul de Lansare a Sateliților Taiyuan din provincia Shanxi.

Astfel va fi testată tehnologia de mare viteză, estimată că va fi de 100 de ori mai rapidă decât tehnologia 5G și care va fi unul dintre elementele de bază ale comunicațiilor din a șasea generație.

Satelitul transportă, de asemenea, tehnologie care va fi utilizată pentru monitorizarea dezastrelor agricole și prevenirea incendiilor de pădure.

De la 5G la 6G. Huawei anunță o nouă revoluție tehnologică

Din 2024, moment la care majoritatea țărilor vor beneficia de tehnologia 5G, ar urma să fie lansată rețeaua 5G+, o infrastructură intermediară care va crește viteza de transfer de date de la 1GB pe secundă (5G) la 500 GB pe secundă, în versiunea upgradată 5G++.

Rețeaua 6G va trece de nivelul de 1TBps, cu o latență sub 0.1 ms. Spre deosebire de 5G, noua rețea va trece pe o zonă de frecvențe și mai scăzute, acolo unde interferențele vor fi eliminate aproape complet, iar transferul de date va atinge niveluri de 3-4 TB/s.

Potrivit experților, dacă 5G va fi punctul de plecare către noua infrastructură IOT (internet of things), rețeaua 6G va consacra existența unui ecosistem în care inteligența artificială va gestiona mare parte dintre activitățile care, în prezent, stau în sarcina personalului uman.

De la automobilele și avioanele autonome, la operațiile chirurgicale realizate de roboți, multe dintre tehnologiile pe care le-am văzut Imaginate în filmele SF vor deveni realitate.

Susținută de arhitectura AI (inteligența artificială), tehnologia 6G va crea, practic, o nouă dimensiune a existenței pe Pământ, cea în care roboții vor prelua mare parte din activitățile umane.

,,Vom avea parte de o nouă revoluție tehnologică care va schimba în mod fundamental modul în care interacționăm cu realitatea. Existența umană va fi dublată de un ecosistem al inteligenței artificiale’’, a declarat Mérouane Debbah, directorul Mathematical and Algorithmic Sciences Lab Huawei.