Culmea prostiei. Hackerii si expertii in securitate, victime pe internet

Data: 17/10/2011 | Autor: .

13% dintre expertii in securitate si 7% dintre hackeri isi dezvaluie parolele unor necunoscuti, in simple discutii pe internet, conform celui mai recent studiu Bitdefender.

Pentru a testa ipoteza studiului, au fost create doua profile experimentale, cu acelasi job precum subiectii testati. Au fost initiate dialoguri cu 100 de persoane, dintre care jumatate lucrau in domeniul securitatii informatice, respondentii fiind selectati dintr-o retea de socializare profesionala. Cealalta jumatate a fost selectata de pe forumuri specializate de hacking.

Mai mult de 75% dintre respondenti – atat specialisti in securitate, cat si hackeri – au dezvaluit informatii confidentiale, precum adresa, numar de telefon, nume ale parintilor, precum si alte detalii legate de copiii si familia lor, atunci cand au fost abordati. Aceste tipuri de informatii pot duce la furturi de identitate si la aflarea parolelor de la conturile online sau pot fi folosite in diverse alte scopuri infractionale.

Experimentul mai arata ca majoritatea respondentilor au furnizat indicii legate de parolele folosite, in timp ce 13% dintre expertii in securitate si 7% dintre hackeri au dezvaluit chiar parolele de la diverse conturi online.

Printre informatiile confidentiale oferite se numara si planuri de dezvoltare ale companiei in care lucreaza, strategii, date despre tehnologii sau programe care nu au fost inca lansate sau informatii de la cardurile de credit ale altor persoane.

“Atat baietii buni, cat si cei rai, cedeaza in fata iluziei de siguranta care se creeaza in mediul virtual”, a declarat Sabina Datcu, Bitdefender E-Threats Analysis and Communication Specialist. „Aceasta a doua viata, virtuala, este guvernata de un cu totul alt set de reguli. Nu i-ai spune unei persoane de pe strada parola ta dupa doar cateva minute de conversatie, nu? In mediul online insa, s-ar putea sa o faci”, a continuat aceasta.

„Este o concluzie surprinzatoare, tinand cont de profilul persoanelor supuse experimentului”, a mai spus Sabina Datcu. „Hackerii si expertii in securitate cunosc riscurile unui asemenea comportament si, cu toate acestea, tot cedeaza ispitei”.

Mai multe detalii pot fi gasite pe www.malwarecity.ro.