Cum alegi un purificator de aer? Review Panasonic Nanoe F-VXR70G

Data: 5/11/2020 | Autor: .

Aerul pe care îl respirăm ne influențează starea de sănătate. Cu cât este mai poluat, cu atât riscăm să ne îmbolnăvim. Dacă ai ghinionul să locuiești în București sau într-un alt oraș la fel de poluat precum este capitala, achiziția unui purificator de aer devine o opțiune absolut normală. Asta în condițiile în care sunt zile, cel puțin în București, în care dacă deschizi geamurile cu gândul să îți aerisești casa, s-ar putea să îți faci mai mult rău.

Cum alegi un purificator de aer? Care sunt criteriile? În esență, un purificator de aer nu este altceva decât un ventilator+filtru HEPA+ filtru de carbon.

Filtrul de carbon reține gazele poluante și mirosurile neplăcute. Printre altele, reține Formaldehida, care este un gaz incolor rezultat din arderea materialelor care conțin carbon, de la fumul de țigară la cel produs de automobile și arderile de deșeuri.

Filtrul HEPA (Filtrul de Aer cu Particule de Înaltă Eficiență) ajută și el la eliminarea impurităților din aer. Curăță aproximativ 99,9% din particulele de praf mai mari de 0,3 microni (masura standard pentru particole) praful, polenul si aproape toti poluantii prezenti in aer.

Iar ventilatorul nu face altceva decât să aspire volum de aer care urmează să fie curățat și apoi să îl retrimită în cameră.

Pe piață există zeci de modele de purificatoare  de aer cu diverse specificații. Unele au mai multe filtre, altele vin inclusiv cu funcții precum cea de ionizare, care generează ioni negativi ce se atașează de micro particulele dăunătoare, iar acestea “pică pe suprafețe”. Mai sunt purificatoare care folosesc lumina ultravioletă (UV) pentru a omorî bacteriile.

Este mai mult un artificiu de marketing, pentru că aerul stă prea puțin sub lumina UV pentru a fi, cu adevărat, curățat de bacterii.

Dincolo de filtre, există purificatoare de aer precum modelul testat de noi, Panasonic Nanoe F-VXR70G, care integrează senzori speciali care reglează automat viteza de curățare a aerului sau chiar dezactivează purificatorul.

În general, însă, astfel de senzori nu acționează foarte eficient pentru că spațiile pe care le monitorizează, de pildă sufrageria sau dormitorul, nu sunt spații etanșe, iar aerul circulă prin uși și geamuri.

CUM ARATĂ ȘI CE POATE PANASONIC NANOE F-VXR70G

Panasonic NANOE F-VXR70G este unul dintre produsele cele mai interesante pe care le-am testat până acum din acest segment, asta pentru că, pe lângă funcția de curățarea a aerului, asigură și pe cea de umidificare. Are un recipient special, de 3,5 litri, unde îi pui apă și, prin intermediul funcției care analizează cât de uscat este aerul, îi oferă doza de umiditate necesară.

La prima vedere, aparatul (398 mm x 245 mm x 636 mm (L* l * H) are un look elegant, cu o fantă de aer superioară și alta care se deschide pe măsură ce senzorul inteligent intră în acțiune.

Panasonic NANOE F-VXR70G e construit din plastic și aluminiu și, desi are o greutate destul de mare, de  10,2 Kg, e ușor de transportat, grație celor două mânere de pe laterale. Ar fi fost ideal să fie pe roți, însă nici așa nu este o problemă.

Aparatul se conectează la rețea cu un cablul de alimentare de 2 metri.

La capitolul filtre, Panasonic NANOE F-VXR70G prezintă un filtru HEPA, unul de dezodorizare, un pre-Filtru și un filtru de umidificare, o combinație optimă pentru un apartament sau o cameră de maxim 52 metri pătrați.

În esență, aerul este absorbit prin partea frontală,este trecut prin filtre și apoi împins în sus, prin cele două fante.

Aparatul este unul inteligent, având posibilitatea de a-și regla singur funcționarea cu ajutorul celor cinci senzori, printre care cei de miros, polen, lumină și prezență umană și grație tehnologiei Econavi.

În plus, vine cu o inovație în materie – tehnologia Nanoe care, în esență, livrează mici particule de apa electrostatice atomizate, care ajuta la purificarea si la imbunatatirea calitatii aerului.

Acestea ajută la dezodorizarea aerului, eliminarea mirosurilor si a polenului si impiedicarea dezvoltarii virusurilor si a bacteriilor din aer.

Panasonic afirmă că particulele Nanoe sunt suficient de mici incat sa patrunda in haine pentru a impiedica dezvoltarea mucegaiului si a scoate mirosurile.

Dincolo de aceste facilități, aparatul funcționează destul de simplu. Are pe partea de sus un panou cu butoane de unde poți să reglezi, printre altele, direcția aerului, volumul de aer, timpul de operare și modul de operare – purificator sau umidificator. Cel mai simplu este să îl treci pe funcția de Full Auto și își va face singur setările, în funcție de calitatea aerului din casă și de prezența umană.

Acesta din urmă poate ajusta volumul de aer atunci când detectează prezența unei persoane sau a unui animal de casă.

Ce nu ne-a plăcut la el este că, dincolo de afișarea gradului de umiditate din aer, nu îți prezintă nicio altă informație. Are un led pe partea frontală care, atunci când aerul nu este curat, se aprinde în roșu, iar ulterior devine albastru.

Din testele făcute de noi, aparatul a trecut din zona roșie în cea albastră în 30-40 de minute. Interesant este că, atunci când am deschis geamul, aparatul a reintrat în funcțiune, o dovadă a faptului că aerul de afară e foarte poluat.

În specificații se spune că aparatul poate asigura un flux de aer de până la 6,3 metri cubi pe minut ceea ce nu este mult dar nici puțin. Este undeva în media aparatelor de pe piață.

Nici la capitolul zgomot, aparatul nu excelează. Odată pornit, are trei viteze. La prima, zgomotul este imperceptibil, astfel că poți să îl folosești, de exemplu, în camera în care dormi. Și la al doilea nivel, zgomotul nu este foarte puternic, însă la al treilea atinge deja 53 db și se simte cum suflă aerul în casă.

Pe partea  de umidificare, Panasonic NANOE F-VXR70G asigură între 250 ml/oră și 700 ml/oră, un nivel optim într-o casă obișnuită.

PANASONIC NANOE F-VXR70G, CU BUNE SI RELE

Ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut la acest produs? La capitolul pozitiv, aerul cu adevărat devine mai curat și asta în maxim o oră de la punerea în funcțiune. Dispar mirosurile, de la fumul de țigară la cele de mâncare, iar aerul este mai proaspăt și asta se simte. În termeni tehnici, e capabil să aducă nivelul de PM2.5 în cameră la aproape 0 microni/pm3.

Alte două argumente pro. Umidificatorul funcționează inclusiv cu apă de la chiuvetă, iar consumabilele se schimbă rar, după 10 ani. Bineînțeles că va trebui să le cumperi de la service-ul specializat Panasonic.

Legat de zgomot, este destul de silențios pe viteza mică, iar noaptea, senzorul de lumină stinge led-urile automat când simte întuneric în cameră.

Ne-a plăcut și faptul că are funcție de child lock, astfel că micuții nu vor putea umbla la el.

La capitolul dezamăgiri, principala este faptul că nu redă mai multe informații despre calitatea aerului, despre modul în care funcționează, neavând un display digital.

Ar fi fost ok să vină cu o aplicație de telefon pe care să monitorizezi calitatea aerului și eficiența aparatului și să se conecteze la aparatele smart, cum este Google Home.

Să te bazezi doar pe ,,feeling-ul’’ că aerul este mai curat și pe culorile led-urilor n-ar trebui să reprezinte un standard de anul 2020.

La fel ca la orice astfel de produs, va trebui să îi cureți filtrele periodic, pentru ați oferi performanța maximă.

În materie de preț, Panasonic NANOE F-VXR70G se încadrează în media superioară și este logic să fie așa în condițiile în care funcționează atât ca purificator de aer cât și ca umidificator.

Legat de uzabilitate, îl poți ține în zona de Full Auto, dar asta nu îți garantează că va curăța aerul la un nivel optim. Cel mai bine, din punctul nostru de vedere, este să îl folosiți pe modul manual, pe treapta medie. S-ar putea, astfel, să țină aerul din casă la un nivel constant sub 20 microni/m3 PM2.5.

Dacă vă interesează produsul, îl puteți găsi pe acest LINK la cel mai bun preț.