Cum faci un film viral pe Facebook?

Data: 28/04/2015 | Autor: .

video-viral-457x304Sa ridici o poza sau un clip video pe Facebook a devenit o chestie atat de naturala incat nici n-are sens sa iti povestesc cum se face. Daca vrei insa ca imaginile tale sa fie vazute de cat mai multi prieteni, aici e alta poveste. Nu e asa de simplu pe cat crezi. Trebuie sa stii cateva dintre secretele “bucatariei” Facebook, daca vrei ca filmuletul tau sa devina viral!

Dacă un videoclip pe Youtube poate avea de la câteva secunde la peste o oră, pe Facebook lucrurile sunt total diferite.

Tehnic, nu există o limitare, dar cea mai mare rețea socială are limitare în ceea ce privește atenția oamenilor. Media este de 12 secunde per videoclip, adică se încadrează în durata maximă a unui videoclip de Instagram (15 secunde). Cu cât timpul este mai redus, cu atât trebuie să fie creatorul mai atent la ceea ce scoate în evidență. De cealaltă parte a conținutului video este platforma Vine, deținută de Twitter, ai cărei utilizatori reușesc să creeze virale în 6 secunde.

Videoclipurile pe Facebook trebuie să fie nu atât meritorii pentru vizionare, ci foarte bune pentru distribuire. Această rețea socială are aproape 1,4 miliarde de utilizatori și fiecare om, în medie, are câteva sute de prieteni. Prin opțiunile „like“ și „share“, asupra videoclipurilor și altor materiale de pe Facebook se atrage atenția și ajung la mai mulți oameni.

Există opțiune de includere a mesajelor de pe Facebook, prin embed, și pe site-uri terțe, iar utilizatorii pot interacționa cu conținutul și acolo. YouTube nu oferă decât un player extern când este preluat pe site-uri terțe.

Un alt pilon pe care un videoclip ar trebui gândit și construit este imaginea. Videoclipurile pornesc automat, dar fără sunet. Dacă pe YouTube pot atrage prin partea Audio, pe Facebook pot avea un început foarte bun, care să cucerească atenția oamenilor.

De asemenea, au succes videoclipurile care fac parte dintr-o cauză socială mai mare, cel mai bun exemplu fiind cele de provocarea „Ice Bucket“ de la mijlocul anului 2014. Atunci, între 1 iunie și 1 septembrie, au fost încărcate peste 17 milioane de videoclipuri și au fost vizionate de peste 10 miliarde de ori de circa 440 de milioane de oameni.

„Poate cel mai important lucru pe care îl vedem la videoclipurile de pe Facebook e că împing creatorii de conținut dincolo de zona de confort. Dacă pe YouTube e firesc să refolosești o reclamă de la TV, pe Facebook atenția oamenilor e mult mai mică. Trebuie să regândești materialul înainte de a-l livra, fie că ești companie și vrei să te promovezi, fie că ești utilizator și vrei să creezi următorul viral“, a precizat Marius Lăzărescu, director și fondator Today’s.

„Vom observa în următorul an o creștere rapidă a calității și a conținutului videoclipurilor și nu vor întârzia să apară «vedetele de Facebook», cum Vine sau YouTube au deja“, a completat Marius Lăzărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.