Cum să eliberezi spațiul pe laptop. 8 măsuri esențiale

Dacă nu mai ai loc pe laptop să salvezi fișiere, filme, fotografii sau muzică, sau dacă ai senzația că se mișcă tot mai lent, e timpul să faci curățenie, adică să elimini fișierele vechi și temporalele, altfel spus să eliberezi spațiul pe laptop.

Șterge ce ai în Downloads

Asemenea unei camere dezordonate si aglomerate, hard disk-ul sau SSD-ul laptopului tau se poate umple de fisiere nefolositoare, ce ii incetinesc viteza. Atunci cand navighezi pe Web si descarci diverse fisiere, aceastea sunt stocate automat in folderul ”Downloads”, putand fi sterse numai manual. De cele mai multe ori, folderul contine fisiere temporare, acestea nefiind vitale pentru buna functionare a laptopului.

Goleste cosul de gunoi

Poate parea bizar, insa multă lume nu îşi goleşte Recycle Bin. Astfel, este necesar ca la interval de cateva zile sa te ocupi de ”curatenia” calculatorului.

Imagini pentru recycle bin windows 10

Foloseşte aplicaţia disk clean-up din Windows

O cauti din search, bifezi toate casutele si ii dai OK. O sa îţi cureţe eficient de la Recycle Bin la temporale etc. Ar trebui ca săptămânal să îi dai o curăţare pentru a elimina fişierele nefolositoare.

Dezinstaleaza aplicatiile pe care nu le folosesti

Tehnologia avanseaza, iar laptopurile se innoiesc continuu. De aceea trebuie sa iti verifici aplicatiile, programele instalate, dar si spatiul pe care acestea le ocupa in memoria laptopului si sa le inlocuiesti cu altele noi.

Muta fisierele mari pe Hard Disk-uri/SSD-uri externe

In cazul in care ai un Hard Disk/SSD extern, poti sa iti stochezi pe el filmele, muzica si cartile in varianta electronica. Astfel, eliberezi foarte mult spatiu din memoria utila.

Verifica fisierele mari

Uneori, erorile de program produc fisiere mari si nefolositoare. Aceste fisiere pot trece neobservate, insa este indicat sa le elimini folosind programe precum DaisyDisk sau Grandperspective, care iti vor arata marimea fiecarui fisier.

Verifica driverele pentru eventuale erori

Nu in ultimul rand, verifica driverele si asigura-te ca acestea nu necesita formatare. Daca exista erori la nivelul driverelor, acestea vor calcula gresit capacitatea de stocare si spatiul ramas liber, fiind necesara reinstalarea sistemului.

Folosește aplicația de defragmentare

Pentru hard-disk-uri, când defragmentezi o partiție, Windows rearanjează fișierele stocate pe disc astfel încât să ocupe spații învecinate pe disc. Asta crește viteza de accesare a fișierelor minimizând timpul necesar pentru citirea și scrierea fișierelor pe disc, maximizând astfel lățimea de bandă necesară transferurilor de date. De asemenea, defragmentarea poate îmbunătăți și viteza de pornire a sistemului. Pentru SSD-uri (solid state drive), Optimizare unități folosește o tehnică denumită TRIM. În timp ce scopul defragmentării este mărirea vitezei de citire a informației de pe disc, TRIM ajută în principal la prelungirea duratei de viață pentru SSD.