Cum să te speli corect pe mâini pentru a te proteja împotriva coronavirusului

Data: 10/03/2020 | Autor: .

Cum să te speli corect pe mâini pentru a te proteja împotriva coronavirusului

Cea mai bună metodă de apărare împotriva gripei, a răcelii sau a coronavirusului COVID-19 este să vă spălați mâinile cât mai des. Auzim asta non-stop la radio și TV, însă prea puțină lume știe să se spele corect pe mâini. E un fapt, nu o supoziție.

Răspândirea coronavirusului a căpătat o tendință de-a dreptul înfricoșătoare, însă medicii spun că cea mai bună barieră împotriva bolii este să ne spălăm des pe mâini și să evităm strângerile de mâini, persoanele care tușesc sau strănută.

Nu am crezut că vom ajunge să scriem vreodată un articol care să explice cum să ne spălăm pe mâini. Însă la ce audiență au căpătat pe youtube tutorialele care arată care este tehnica corectă, am ales să transcriem în cuvinte tehnica recomandată de medici.

Epidemiologii spun că ar  trebui să ne spălăm pe mâini după utilizarea toaletei, înainte de a mânca, înainte și după manipularea alimentelor, după tuse și strănut și după manipularea gunoiului.

 

,,Operațiunea’’ necesită mai puțin de 30 de seconde:

  1. Udați-vă mâinile cu apă curată. Nu contează dacă este caldă sau rece, folosiți orice vă este confortabil.
  2. Aplicați săpunul pe mâini. Săpunul îți curăță mai bine mâinile dacă îl folosești în contact cu apa. Medicii spun că nu este neapărat nevoie de un săpun antibacterian – orice tip de săpun este ok.
  3. Frecați-vă mâinile împreună pentru a întinde săpunul pe toată pielea.
  4. Încercați să puneți săpun și sub unghii, pentru a îndepărta murdăria și germenii.
  5. Spălați-vă mâinile împreună pentru cel puțin 20 de secunde.  Ideea este să nu vă grăbiți.
  6. Clătiți complet mâinile cu apă curată.
  7. Uscați-vă mâinile folosind un prosop curat sau un uscător de aer. Unele studii au arătat că șervețele de hârtie sunt mai igienicedecât uscătoarele de aer, dar majoritatea sunt de acord că uscarea mâinilor imediat după spălarea lor este importantă pentru a opri răspândirea germenilor, indiferent de modul în care o faci.

Dacă sunteți în toaletă publică și aveți acces la prosoape de hârtie, utilizați un prosop curat pentru a deschide ușa toaletei în timp ce plecați. Asta vă va proteja mâinile de germenii oamenilor care au plecat fără să se spele pe mâini.