De ce sunt inebuniti romanii dupa smartphone-uri

Data: 28/10/2012 | Autor: .

Rata de penetrare a smartphone-urilor in randul posesorilor de telefoane mobile s-a dublat intr-un singur an (noiembrie 2011 – octombrie 2012), de la 8,4% la 17%, arata studiul Mediascope, realizat de IAB Europe. Procentul celor care detin un telefon inteligent desi au venituri cuprinse intre 800 si 1.200 de lei a ajuns la 9%.

Cei mai multi utilizatori (85%) folosesc smartphone-ul acasa, iar 72% din numarul total de posesori spun ca le folosesc atunci cand sunt in miscare, 49% aflandu-se intr-un mijloc de transport public atunci cand isi folosesc dispozitivele. 30% din respondenti spun ca au utilizat dispozitivul inteligent la scoala, ceea ce inseamna  ca numarul posesorilor de varste fragede este in crestere.

Usurinta cu care se manevreaza un telefon mobil face ca utilizatorii sa fie tentati sa indeplineasca mai multe activitati din aceasta sfera in acelasi timp. Astfel, in timp ce navigheaza prin meniul telefonului sau pe internet cu ajutorul acestuia, ei asculta muzica (49%), fac operatiuni online pe un alt dispozitiv (41%) sau se uita la televizor (29%).

Cei mai multi dintre romani (72%) considera ca telefonul mobil conectat la internet ii ofera posibilitatea de a petrece intr-un mod placut si util un timp „mort”.

De asemenea, 66% suplinesc prin smartphone accesul la un computer sau laptop, in timp ce 63% din posesorii de smartphone considera ca gadgetul ii ajuta sa acceseze rapid orice informatie. 8% din cei care au un astfel de dispozitiv spun ca nu au acces la internet acasa, asa ca telefonul ii mentine conectati la mediul virtual.

De asemenea, sunt romani de-a dreptul pasionati de aceste programe, care considera ca „exista o aplicatie pentru orice”. Procentul celor care au descarcat din magazinele online specializate peste 51 de astfel de softuri a ajuns la 5%.

In ciuda numarului mare de aplicatii descarcate, romanii nu le folosesc des. 22% din utilizatori spun ca acceseaza zilnic trei-patru aplicatii, iar 20% – doar una-doua aplicatii. Din numarul total de posesori de smart­phone, 1% folosesc peste 50 de aplicatii zilnic, relateaza Adevarul.

Important pentru romani este si aspectul costurilor care sunt implicate in „accesorizarea” smartphone-ului cu aplicatii. Cei mai multi prefera sa descarce soft­uri gratuite, chiar daca un cost aproximativ de 1 euro le-ar aduce, de cele mai multe ori, o varianta mult imbunatatita a aplicatiei respective.