Demn de Star Trek! Masina viitorului se va conduce singura

Data: 23/08/2012 | Autor: .

Unul din cinci americani abia asteapta sa isi cumpere masina cu pilot automat, releva un sondaj de opinie realizat de J.D. Power.

37% dintre cei chestionati sustin ca pilotul automat ii va ajuta in cazul in care sunt obositi sau au consumat bauturi alcoolice, iar 80% sustin ca noul sistem va contribui la reducerea numarului accidentelor.

Pilotul automat este dezvoltat, in prezent, de mai multe companii, printre care Google si General Motors.

Google a dat publicitatii un clip video in care prezinta progresele facute in dezvoltarea proiectului pilotului automat, inceput in 2010. Clipul prezinta o situație reala care il are drept protagonist pe Steve Mahan, un sofer care este orb.

Imaginile prezinta o plimbare cu o masina Toyota Prius, cu pilot automat, realizata pe o ruta prestabilita. Steve spune ca masina l-ar ajuta sa aiba o viața similara cu cea a unei persoane normale, care face shopping, se plimba cu mașina prin oraș etc.

Mai multe amanunte despre proiectul Google cititi aici.

Si General Motors lucreaza la un sistem de pilot automat. Super Cruise va fi instalat pe noile modele Cadillac.

Super Cruise va folosi o gama larga de sensori plasati pe masina, GPS si camerele video pentru a monitoriza evolutia masinii si traficul.

Softul special va analiza instant toate datele si, pe baza unor algoritmi, va genera comenzi calculatorului de bord al automobilului, de la directie, la sistemul de frane si semnalizare.

Practic, odata ce sistemul este in functiune, masina va putea fi condusa in sistem automat, fara sa fie necesara interventia soferului.

Mai multe amanunte aflati de aici.