Descoperire REVOLUŢIONARĂ. Vom putea să respirăm sub apă!

respiratie-sub-apa

Cercetatorii de la University of Southern din Danemarca au creat o substanţă capabilă să absoarbă oxigenul din apă şi să îl stocheze în cantităţi impresionante, iar apoi sa îl distribuie către cel care are nevoie.

Substanta, obtinută prin sinteza cristalină, are o asemenea concentratie incat într-un recipient de mărimea unei găleţi se poate înmagazina oxigen suficient pentru o cameră, timp de 24 de ore.

“Pe viitor, de exemplu, scufundatorii nu vor mai trebui să care cu ei sub apa buteliile clasice de oxigen. Substanta din mască va extrage instantaneu oxigenul din apa mării, iar imersiunea va atinge limite de nebănuit”, a declarat profesorul Christine McKenzie.

Componenta cheie a substantei minune este cobaltul, modificat la nivel molecular.

GA

“Un element important al acestei substante este ca reactioneaza ireversibil cu oxigenul, adica il absoarbe aproape instantaneu”, a declarat profesorul Christine McKenzie.

„Materia este, in acelasi timp, un senzor si un recipient pentru oxigen, astfel ca poate fi folosit in mai multe feluri”, a mai spus cercetatorul.

Potrivit acestuia, pe viitor vor putea fi dezvoltate, printre altele, tot felul de dispozitive, de la masti de oxigen pentru scufundatori la cele folosite in industria medicala.

Mai multe amanunte aflati din jurnalul Royal Society of Chemistry, Chemical Science.