Descoperire ştiinţifică: Bateriile automobilelor electrice se vor încărca în 10 minute

Descoperire ştiinţifică: Bateriile maşinilor auto se vor încărca în 10 minute

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au dezvoltat o tehnologie care permite încărcarea bateriilor automobilelor electrice în numai 10 minute. În prezent, încărcarea lentă a bateriilor, alături de autonomia redusă, reprezintă principalele obstacole care îi fac pe mulţi să amâne achiziţia unui automobil electric,  relatează GadgetReport.ro

Noua tehnologie arată că, dacă este crescută temporar temperatura bateriilor de litiu-ion, până la 65 de grade Celsius, acestea poti fi încărcate mai rapid, fără efecte secundare negative.

„Am demonstrat că putem încărca un vehicul electric în 10 minute pentru o distanţă de la 320 până la 500 de km”, a declarat Chao-Yang Wang, profesor la Universitatea de Stat din Pennsylvania. „Şi putem face acest lucru menţinând cele 2.500 de cicluri de încărcare sau echivalentul a aproximativ 800.000 km parcurşi”.

„Partea interesantă e descoperirea că efectele pozitive ale încălzirii la temperaturi înalte le depăşesc pe cele negative”, a declarat Clare Grey, profesor la Universitatea din Cambridge.

Dincolo de tehnologia fast-charging de la Tesla, care oferă o încărcare completă la 50 de minute, cele mai multe automobile electrice se încarcă, în prezent capacitate maximă în 5-7 ore.

Potrivit experţilor auto, problema încărcării bateriei reprezintă marele obstacol în adoptarea, la scare largă, a automobilelor electrice.

A fost diagnosticat chiar şi un fel de anxietate, asociat şoferilor de maşini electrice, intitulată „anxietate de drum lung” care survine atunci când oamenii îşi fac griji că li se termină bateria sau se tem de întârzieri prea mari din cauza alimentării anevoioase.

Experţii spun că noua tehnologie va ajunge în vehicule în doi sau trei ani. „Dacă avem o infrastructură rutieră omniprezentă care să ofere încărcare rapidă, şoferii nu vor mai trebui să se îngrijoreze în legătură cu lungimea drumului”, a declarat Wang.

„După ce-ai condus între 300 şi 500 de km cu o singură alimentare, va dura doar 10 minute să-ţi încarci maşina pentru încă alte câteva sute de km”, a mai spus acesta.

Vizită într-un showroom Tesla. Vezi modelele care vor ajunge în România