Dexter ar fi invidios. Cele mai spectaculoase tehnologii High-Tech folosite de politistii din SUA (GALERIE FOTO)

Data: 6/09/2012 | Autor: .

Infractionalitatea poate fi redusa cu ajutorul noilor tehnologii. Softuri care anticipeaza situatiile de risc, camere inteligente care urmaresc comportamentele suspecte, noile cititoare de ganduri si robotii zburatori. Sunt doar cateva dintre tehnologiile demne de Star Wars, prezentate de dvice.com, care sunt testate de politia din SUA.

SOFTUL CARE ANTICIPEAZA CRIMELE

Politia din Santa Cruz foloseste, deja, un software care ajuta la predictia infractionalitatii. Pe baza statisticilor privind numarul de crime, violuri, jafuri si alte infractiuni si unui algoritm creat de matematicieni, antropologisti si criminologi, ofiterii de politie pot anticipa care sunt zonele de risc. Dovada ca nivelul jafurilor, de exemplu, a scazut cu 19% de la introducerea softului.

 

CITITORUL DE GANDURI

Veritas Scientific a creat o casca care permite analiza gandurilor. Dispozitivul citeste activitatea cerebrala si asociaza impulsurile cu o diagrama inventata de psihologi. Aparatul ar fi de o mie de ori mai bun decat clasicul test cu aparatul poligraf. Dispozitivul este folosit deja, experimental, de politia americana iar rezultatele sunt uimitoare.

APLICATIA CARE ANUNTA O INFRACTIUNE

 

In statul american West Virginia, daca vezi o infractiune, nu mai trebuie sa suni la politie. Intri pe smartphone si deschizi o aplicatie speciala care te pune in legatura cu fortele de ordine. Aplicatia Suspicious Activity Reporting Application este disponibila atat pentru iPhone cat si pentru Android. Cu ajutorul acesteia poti uploada fotografii si poti transmite detalii privind locul si faptele vazute. Locatia este automat sesizata prin sistemul GPS. Interesant este si faptul ca sesizarea poti sa o trimiti fara sa iti divulgi identitatea.

HARTA VIRTUALA A CRIMEI

Cercetatorii de la Universitatea din Salamanca au dezvoltat un software care permite politiei sa culeaga date de la locul unei infractiuni folosind doar un aparat foto inteligent. Noua tehnologie permite criminalistilor sa construiasca un model 3D al scenei crimei care ii ajuta sa afle mult mai repede cum s-a produs fapta.

DRONELE ZBURATOARE

Incepand din aceasta vara, politia din Statele Unite va incepe sa foloseasca drone (aparate de zbor fara pilot) pentru a controla mai bine fenomenul infractional. Presedintele Obama a semnat un decret prin care permite zborul robotilor. Dronele Politiei vor putea sa zboare pana la altitudini de 121 metri. Potrivit New York Times, dronele vor putea sa preia monitorizeze din aer traficul rutier si zonele rau famate. Imaginile surprinse de camerele video vor fi transmise la sol wireless, iar politistii vor sti, astfel, mult mai repede care este situatia din teren.

SCUTUL HIGH-TECH

Inventat de by David Brown, dispozitivul se plaseaza pe bratul unui politist si permite acestuia sa se apere mult mai eficient in cazul unei confruntari cu un infractor. Dispune de o arma, un scut anti-glont, un dispozitiv de curentat, o camera video, un laser si o lanterna.

CAMERELE VIDEO CARE CAUTA INFRACTORI

Dezvoltate de cercetatorii de la Kingston University, noile camere de supraveghere CCTV permit politiei nu numai sa urmareasca si sa detecteze infractorii dar si sa incerce sa anticipeze eventualele infractiuni. Pe baza unui software special, camerele cauta in imagini obiecte care pot deveni arme, de la pistoale la cutite, genti suspecte etc. si ii urmareste pe cei care le poseda pe toata raza de acoperire. Mai mult chiar, transfera informatia catre celelalte camere din apropiere.