Masina fara sofer de la Google va circula in California (VIDEO)

Data: 6/09/2012 | Autor: .

Google  a facut inca un pas inainte in eforturile sale de a revolutiona industria auto. Adunarea Reprezentantilor si Senatul din California au aprobat circulatia masinilor fara sofer, relateaza Mercury News

Mai trebuie doar ca guvernatorul sa semneze legea pentru ca Google sa isi poata testa masinile pe reteaua de drumuri publice din statul american. Detalii despre lege cititi aici

Google asteapta acum ca Department of Motor Vehicles din California sa dezvolte un set de criterii care sa permita inmatricularea automobilelor fara sofer. Se estimeaza ca prime masini le vom vedea in circulatie in 2015.

Decizia autoritatilor din California vine dupa ce si Nevada a legalizat circulatia automobilelor fara sofer.

Eric Schmidt, presedintele executiv al Google, declara recent, intr-un material citat de GadgetReport.ro, ca masinile fara sofer vor deveni forma predominanta de transport in decursul vietii noastre.

Schmidt spune ca a purtat discutii cu toti producatorii auto din lume despre aceste masini, dar modelele “nu sunt inca gata de a intra in productie”

Totusi, cea mai mare problema este, potrivit sefului Google, faptul ca aceste masini ruleaza cu viteza legala, si “numeni nu conduce cu viteza legala”.

In ceea ce priveste modul de functionare al noilor automobile, acesta se compara cu cel al avioanelor pe auto-pilot din prezent. “Soferul” va tasta o adresa in ceea ce Schmidt a numit “Google Maps pe steroizi”, dupa care va astepta, avand la indemana doar “un buton mare si rosu pe care srie OFF”.

Intrebat daca considera ca publicul larg va fi dispus sa adopte rapid aceste tehnologii, Schmidt a raspuns ca “depinde cat de beti sunt”. El a facut astfel referire la cei 35.000 de oameni care mor anual in SUA in accidente auto cauzate de alcool. “Este o tragedie teribila”, a spus seful Google. “Cu cat reusim mai repede sa facem masinile sa conduca in locul nostru, cu atat mai multe vieti sunt salvate”, a conchis Schmidt.

Google a dat publicitatii, recent, un clip video in care prezinta progresele facute in dezvoltarea proiectului pilotului automat, inceput in 2010. Clipul prezinta o situație reala care il are drept protagonist pe Steve Mahan, un sofer care este orb.

Imaginile prezinta o plimbare cu o masina Toyota Prius, cu pilot automat, realizata pe o ruta prestabilita. Steve spune ca masina l-ar ajuta sa aiba o viața similara cu cea a unei persoane normale, care face shopping, se plimba cu mașina prin oraș etc.

Mai multe amanunte despre proiectul Google cititi aici.

Google nu este singura companie din lume care testeaza in prezent masini fara sofer. Aceste tehnologii sunt testate in prezent si de giganti auto ca General Motors si Volvo, dar si de o echipa de cercetatori din Germania ce colaboreaza cu Volkswagen.

General Motors, de exemplu, dezvolta sistemul Super Cruise, pe care il va instala pe noile modele Cadillac.

Super Cruise va folosi o gama larga de sensori plasati pe masina, GPS si camerele video pentru a monitoriza evolutia masinii si traficul.

Softul special va analiza instant toate datele si, pe baza unor algoritmi, va genera comenzi calculatorului de bord al automobilului, de la directie, la sistemul de frane si semnalizare.
Practic, odata ce sistemul este in functiune, masina va putea fi condusa in sistem automat, fara sa fie necesara interventia soferului.

Mai multe amanunte aflati de aici.