Din acest an vom putea face plati cu telefonul mobil si in Romania

Data: 24/01/2012 | Autor: .

Visa va incepe discutiile cu bancile din Romania pentru a introduce, posibil chiar din acest an, platile la comercianti prin telefoanele mobile inteligente (smartphone), a declarat directorul general pe Romania VisaEurope, Catalin Cretu.samsung-galaxy-note

„Vom incerca sa introducem primele plati cu telefonul mobil chiar din acest an, daca nu cel tarziu anul viitor. Este dificil de estimat, pentru ca in Romania si platile contactless sunt la inceput”, a spus Cretu, citat de Mediafax.

Serviciul va fi disponibil pentru toti clientii care detin un card, indiferent de sigla sub care acesta este emis, dar nu se adreseaza pentru inceput acelor persoane care nu au un card atasat contului.

Cretu se asteapta ca platile contactless sa prinda avant in acest an, aratand ca exista interes de la maimulte banci, si nu doar din top 5 sistem bancar, in prezent furnizand astfel de servicii numai BCR, BRD si Citi.

„Cine a inceput acesta aplicatie, poate continua proiecte de plati cu mobilul contactless. Asa cum au existat inovatii introduse in Romania inaintea altor piete, putem sa ne uitam cu speranta ca se va intaampla si in cazul platilor cu mobilul”, a adaugat Cretu.

Visa a inceput implementarea sistemului in Spania si Turcia, si deruleaza mai multe proiecte pilot in alte tari, dar pentru moment nu si in Romania.

Potrivit lui Cretu, portofelul electronic va fi un serviciu pe care Visa il va oferi bancilor, iar acestea vor oferi produsul clientilor. De asemenea, bancile vor decide cu ce operator de telefonie vor lucra.

Aplicatia va putea fi inserata direct de catre producatorul telefonului mobil, de catre operatorul de telefonie prin simcard, sau prin cardul de memorie.

Aplicatia va fi mult mai facila pentru posesorii de telefoane care indeplinesc standardele NFC (Near Field Communication).

Visa estimeaza ca pana in 2020 mai mult de jumatate din tranzactiile procesate vor fi realizate prin telefonul mobil.

1 comentariu

  • 24/01/2012, 20:04 pifcnt says : raspunde

    La ca costa un samsung galaxy note (din imagine), care in romania are *OPTIONAL* NFC (adica fff probabil ca trebuie sa mai pui ceva bani in plus fata de 2400RON ca sa ai si NFC) ma foarte indoiesc ca va fi vreodata utilizata pe scara larga tehnologia NFC in Romania. Nici cardurile clasice nu sunt peste tot(taranii din piete nu au POS-uri din cate am observat eu.. si nici taxiurile)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.