Din istoria gadgeturilor. Primul GPS, inventat in 1909

Data: 6/06/2019 | Autor: .

Din istoria gadgeturilor. Primul GPS, inventat in 1909

GadgetReport.ro continua sa va prezinte pagini din istoria gadgeturilor. Stiati ca GPS-ul a fost inventat inca de la inceputul secolului trecut?

In 1909, americanul J. W. Jones a lansat Jones Live Map, primul sistem de ghidaj pentru automobilisti. Se intampla intr-o perioada in care sa pleci la drum cu masina era o adevarata aventura.

Nu existau autostrazi, drumurile erau putine si pline de gropi, iar statiile de carburanti erau la sute de kilometri distanta una de cealalta.

Primul GPS a fost lansat la 5 ani distanta de la prima harta automobilistica din lume, tiparita de Rand McNally.

Gadgetul inventat de J. W. Jones se baza pe un sistem de discuri printate cu harti care, cu ajutorul unui cadran special, ii arata soferului in ce directie sa mearga.

Discurile acopereau 100 de mile de drumuri cunoscute, cartografiate de The Touring Club ofAmerica. La fiecare 100 de mile, discul trebuia schimbat.

Pana in 1919, sistemul inventat de Jones, “The Jones Live Map – What Happens Without It”, acoperea peste 500 de rute din Statele Unite, de la New York la Los Angeles.

Acesta se confrunta cu aceleasi probleme ca si in ziua de astazi. Dezvoltarea infrastructurii facea ca hartile sa trebuiasca sa fie actualizate periodic si, nu de putine ori, indicatiile date de sistem erau eronate.

Adevaratul GPS a aparut in 1994, cand Departmentul Apararii din SUA  a lansat Global Positioning System, care localiza pozitionarea vehiculelor cu ajutorul unei retele de 24 de sateliti. In 1996, sistemul a inceput sa fie folosit si in activitati civile.