,,Dune’’, aclamat de specialiști. Cel mai bun film al anului 2021

Data: 7/09/2021 | Autor: .

Dune”, unul dintre cele mai așteptate blockbusteruri din ultimii ani, a primit cinci stele din partea criticilor, la premiera mondială desfășurată la Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Bazat pe romanul științifico-fantastic scris de Frank Herbert și publicat în 1965, „Dune” este o poveste complexă, în care politica, religia, casele nobiliare aflate în conflict, dragostea și trădarea joacă fiecare rolul lor.

Noua ecranizare a romanului a fost lăudată de critici și se mândrește cu o distribuție plină de staruri cinematografice, printre care Timothée Chalamet, Zendaya, Josh Brolin, Javier Bardem, Dave Bautista, Rebecca Ferguson, Jason Momoa sau Oscar Isaac, relatează BBC News.

„Epopeea fantastică a regizorului Denis Villeneuve ne spune că spectacolele cu buget mare nu trebuie să fie stupide sau hiperactive”, a punctat criticul Xan Brooks, care a mai spus și că „Dune” este un film în care descoperi lucruri, preprezentând în același timp o invitație de a te pierde în farmecul poveștii.

Ce se întâmplă în ,,Dune”

Ca şi povestea romanului „Dune”, intriga filmului urmăreşte călătoria mitică și emoționantă a lui Paul Atreides, un tânăr strălucit și talentat, născut într-un mare destin, dincolo de înțelegerea sa, care trebuie să meargă pe cea mai periculoasă planetă din univers pentru a asigura viitorul familiei și poporului său. Pe măsură ce forțele malefice izbucnesc într-un conflict legat de furnizarea celei mai prețioase resurse din univers – resursă capabilă să deblocheze cel mai mare potențial al umanității – vor supraviețui doar cei care își pot cuceri frica.

Adaptarea pentru marile ecrane a bestseller-ului original al lui Frank Herbert, „Dune”, are o distribuție internațională, de excepție: actorul nominalizat la Oscar, Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac (franciza „Star Wars”) Josh Brolin, nominalizat la Oscar, Zendaya, Stellan Skarsgård, Dave, Stephen McKinley Henderson, Chang Chen, David Dastmalchian, Sharon Duncan-Brewster, Charlotte Rampling, cu Jason Momoa („ Aquaman „,„ Game of Thrones „al HBO) și câștigătorul Oscarului Javier Bardem.

Criticul de film Robbie Collin a numit filmul regizorului canadian Denis Villeneuve drept o producție SF „măreță, neliniștitoare și învăluitoare”. Collin a mai adăugat că filmul „Dune”, care a avut un buget estimat la 165 de milioane de dolari, nu are cum să nu fie pe placul fanilor unei producții la fel de uimitoare: Game of Thrones.

„Filmul lui Denis Villeneuve este atât de literal și emoțional încât copleșește simțurile”, a scris criticul de film Clarisse Loughrey. Cu toate acestea, ea a subliniat lipsa actorilor din Orientul Mijlociu sau din Africa de Nord în distribuție pentru a-i reprezenta pe Fremen, grupul de oameni care locuiesc pe planeta desertică Arrakis, „a căror limbă, îmbrăcăminte și cultura sunt atât de direct inspirate de triburile nomade arabe”.

„DUNE” este filmat în mai multe locații din Budapesta, Ungaria și în Iordania. Superproducţia Warner Bros. urmează să fie lansată în cinematografele din întreaga lume începând cu 16 decembrie 2020.

În România „Dune” va fi distribuit de către compania Vertical Entertainment, deţinătoare în exclusivitate a licenţei Warner Bros.